Lassult az infláció májusban

Lassult az infláció májusban
Tovább lassult, de még mindig kétszámjegyű volt az infláció májusban: az országos statisztikai intézet (INS) kedden közzétett adatai szerint 10,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly májusban.

Éves összevetésben a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak nőttek, átlagosan 18,73 százalékkal, míg a nem élelmiszer jellegű termékek 5,15, a szolgáltatások pedig 11,16 százalékkal drágultak.

Tavaly májushoz képest leginkább a cukor drágult, 59 százalékkal. A vaj 32 százalékkal került többe, a margarin 31, a tojás 30, a burgonya (és a zöldségfélék általában) 26, a friss tej pedig 24 százalékkal drágult egy év alatt.

Az INS kimutatása szerint két termékkategóriában mértek árcsökkenést: a gyógyszerek átlagosan 3,7, az üzemanyagok 9,05 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint 2022 májusában.

A fogyasztói árak emelkedése nem állt meg, de áprilishoz képest már csak átlagosan 0,36 százalékos drágulást mért az INS. Tavaly decemberhez képest 0,65 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex Romániában.

A fogyasztói áremelkedés több mint egy éve kétszámjegyű Romániában, tavaly júniustól kezdődően idén márciusig meghaladta a 15 százalékot. Az éves infláció tavaly novemberben 16,8 százalékon tetőzött, azt követően - a februári megtorpanástól eltekintve - enyhe lassulás következett.

Az utóbbi 12 hónapban átlagosan 14,7 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak Romániában a 2021 júniusa és 2022 májusa közötti időszakhoz képest.