Kutyákkal kiásott szarvasgomba és infláció miatt elúszó nyaralás?

Vendéglátásról és turizmusról tartott konferenciát az EME

Kutyákkal kiásott szarvasgomba és infláció miatt elúszó nyaralás?
Magyarországi és hazai turisztikai szakemberek, illetve Erdély több régiójából érkezett érdeklődők jelenlétében tartották meg csütörtökön az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) által szervezett turisztikai konferenciát.

Az anyaországi előadók többek között a helyi kultúra falusi szálláshelyek tereiben és a szolgáltatás kínálatában megnyilvánuló dimenzióiról, a Tisza aktív turizmusáról, a szállodai szolgáltatásokról és vendégköri igényekről, a Tokaji desszertbor fogyasztási szokásairól, az egészségről és aktívturizmusról, az ukrajnai vendég pedig a háború árnyékában a kárpátaljai turisztikai fejlesztésekről beszélt.
Szó volt ugyanakkor az Erdélyi Legendáriumról, az inflációnak az idei nyaralásra gyakorolt hatásáról, a szarvasgombáról, mint turisztikai szegmensről, illetve Kide és Kalotaszentkirály turisztikai jellegzetességeiről is.

"Dübörög" a hazai piacA konferencián Nagypál Viola, a kolozsvári Travelminit online szállásfoglaló portál képviselője azt fejtegette, vajon az infláció miatt elúszik-e az idei nyaralás. Az előadót többek között arról kérdezte lapunk, mennyire befolyásolja a pénzhígulás az idei foglalásokat, illetve, mennyit áldoz egy család az idei nyaralására.

– A hazai piaci jellemzők a turizmusban leginkább az előfoglalási trendek aktualitását mutatják. Januárban a vendégeink már a tavaszi illetve nyári időszakra foglaltak – akár 30-120 nappal az utazás előtt. Egy másik következtetésünk, hogy az infláció a szállások áraira is rányomta a bélyegét, szinte ugyanolyan mértékben, mint ahogy a romániai nemzeti bank is előjelezte az infláció növekedését. Ennek értelmében az idei év első negyedében az infláció 14,5% körüli, így ugyanezt a számot mutatja a foglalások árnövekedése is: az első három hónapban minimum 15% nőttek az árak, beleértve a korai foglalásokét is – jegyezte meg a szakember.

A fentiek ennek ellenére megítélése szerint „a hazai piac dübörög”. – Ezt bizonyítják a május 1-ei hosszú hétvége foglalási mutatói is: az idén négyszer többen foglaltak erre a hétvégére, ami 285%-os növekedést jelent a múlt év ugyanezen időszakához képest – tette hozzá Nagypál Viola.

„Fekete gyémánt” a földbenA Kárpátia Borház képviselője Fekete gyémánt, avagy a szarvasgomba és a turizmus címmel tartott előadást. Fekete Henriett elmondta: a kutya és disznó segítségével keresett földalatti gomba szimbiózisban él a fákkal, nyáron, ősszel és télen nő, és egyre élénkebb az iránta tanúsított kereslet. – A gasztroturizmusnak köszönhetően a szarvasgomba iránti kereslet egyre számottevőbb. Más országokban a gasztrokultúra szerves része, de nálunk ez még gyermekcipőben jár. A szarvasgomba vadászat a luxus szegmenst célozza meg, 2018-ban Olaszországban például 63 millió dolláros iparággá nőtte ki magát – jegyezte meg az előadó.A vendéglátásról és turizmusról szóló EME-konferencia a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen tett látogatással és magyarvistai szakmai kirándulással ért véget.