Községnapok Torockószentgyörgyön az összetartozás jegyében

Fehér megyei RMDSZ-kampányindító: 15 településen 169 önkormányzati jelölt

A rendezvényeken résztvevők kedvét és jó hangulatát az eső sem rontotta el
A Torockói Községnapokon, amelyet idén is (szombaton és vasárnap, április 27-28-án) nagy érdeklődés mellett tartottak meg, az összetartozás fontosságát hangsúlyozták. Mindennek azért volt most különösen kiemelkedő jelentősége, mivel a választásokra készülődve, a községnapokat a Fehér megyei RMDSZ kampányindítójával kötötték egybe.

A községnapok változatos programjának a Rudnyánszky-kúria udvara, illetve este a Brassai Sámuel Kultúrotthon adott helyet. A szép környezet és a  szabadtéri programok kellemes kikapcsolódást jelentettek mindenki számára. A helyszínen kínált gasztronómiai finomságok úgyszintén hozzájárultak a jó hangulat megteremtéséhez, amelyet még a másfél órás eső sem tudott elrontani. 

Két éve Torockó község önkormányzatának, az esemény főszervezőjének kezdeményezésére, a Torockói Községnapot felváltva szervezik meg Torockón illetve Torockószentgyörgyön. Ez a változat elősegíti a két település közösségének egymáshoz való közeledését – vélte Deák-Székely Szilárd Levente polgármester, aki köszöntő beszédében felelevenítette az elmúlt négy év sikeres megvalósításait és üdvözölte a testvértelepülések képviseleteit.

Az összetartás fontossága volt a fő üzenete annak az ökumenikus istentiszteletnek is, amelyet a torockószentgyörgyi református templomban tartottak, ahol Lőrinc Konrád református, Finta Emese unitárius lelkipásztorok és Szász János római katolikus plébános végeztek igehirdetést, Gábor Ferenc marosdécsei lelkipásztor pedig Gudor Kund Botond, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperesének üzenetét tolmácsolta.

A szombat délután első fellépője a 2007-ben megalakult, amatőr zenészek alkotta Torockói fúvószenekar volt, amelyik sramlival, csárdásokkal, operettekkel és könnyűzenei darabokkal szórakoztatta hallgatóságát. A csapat a nagyhírű, 19. század végén megalakult Torockói Rezesbanda hagyományaihoz igyekszik kötődni. 

Nagy érdeklődés övezte a torockószentgyörgyi óvodások és kisiskolások valamint a Torockói Sebes Pál Általános Iskola kisdiákjainak előadását, továbbá a helyi pedagógusok által létrehozott gyermeksarokban zajló tevékenységeket is. Az ügyeskedő helyi gyerekek a Fogarasi Antónia által irányított Kis és Nagy Szilas Néptánccsoport fellépésekor tánctudásukat is bemutathatták. Az eseményen két vendégcsoport is fellépett, a kolozsvári Zurboló Táncegyüttes és a csíkszeredai Sárga Rózsák Nyugdíjas Dalcsoport.

A színpadi bemutatók után a figyelem a futballra terelődött, hiszen barátságos focimeccset szerveztek a felvinci futballcsapat és a házigazda Torockószentgyörgyi Szilas közöt, amely döntetlennel végződött. Párhuzamosan, pálinkamustra is zajlott, amelyre nyolc helyi termelő vitt többfajta mintát. A díjakat a zsűri elnöke, Mihácsa László,a torockói pálinkafőzde tulajdonosa adta át a nyerteseknek.

Az esemény jó hangulatához a koncertek is nagymértékben hozzájárultak. Szombaton délután került sor Ócsai Júlia előadóművész és a torockói származású Vígh Levente magyar nóta és operett koncertjére, amelyet Kozma Tamás zongoraművész kísért. A községnapok sztárvendége idén a Magyar Kultúra lovagja címet viselő Tamás Gábor énekes, dalszerző volt, akit többször is visszatapsolt a közönség. A fiatalokat a LetShow partizenekar koncertje, este pedig a torockószentgyörgyi DJ Veres által szolgáltatott zene vonzotta az eseményre, amelyről nem hiányozhatott a parádés tűzijáték sem.

A vasárnap délelőtt unitárius istentisztelettel kezdődött, ezt Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember Önmagunk, családunk, közösségünk felé haladva című előadása követte. Utóbbi programpont az RMDSZ országos Nőszervezete támogatásával valósult meg.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Torockói Községnapokat idén egybekötötték a Fehér megyei RMDSZ választási kampányindítójával, amelyen a megyei RMDSZ szinte minden esélyes jelöltje részt vett, így egy erős és kitartó szervezet mutatkozott be, amelyet Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke erősítettek jelenlétükkel. A felvezetőben elhangzott: a Fehér megyei RMDSZ megyei tanács-jelöltlistáját Lőrincz Helga vezeti. A szövetségnek két polgármester-jelöltje van a megyében, Csegezi Edit Zsuzsa és Deák-Székely Szilárd Levente személyében Székelykocsárdon illetve Torockón, valamint tizenöt településen indít 169 önkormányzati jelöltet.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő megköszönte, hogy a Fehér megyeiek szép számban hozzájárultak a támogatói listák aláírásához. A politikus kiemelte: bár gyakrabban esik szó a magyarok által lakott népesebb településekről, mint a szórványról, mégis „mi, a magunk köreiben meg kell erősítsük magunkat, hogy győzni tudjon a magyar összefogás”. Horváth Anna ügyvezető alelnök röviden ismertette az RMDSZ országos jelöltlistáinak számadatait, és arra buzdította a Fehér megyei magyarokat, menjenek el minél többen szavazni, hogy ne más foglalja el a helyünket, mert a szék nem marad üresen…  Ladányi Árpád Csaba, a Fehér megyei RMDSZ elnöke a választási év körülményeiről beszélt.  

Felszólalásában Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere elmondta: 

– Fehér megyében sehol sem mondhatják az emberek, hogy négy év alatt egyszer látnak minket, és csak szavazatokat kérünk. Mi az elmúlt négy vagy nyolc  évben is itt voltunk, kimentünk a településekre, segítettünk, főleg amikor kormányon volt az RMDSZ. Nincs olyan RMDSZ-es polgármester vagy alpolgármester a megyében, akire ne lennénk büszkék, aki nem érdemelne itt ma dícséretet. Erre a munkára alapozunk a következő időszakban is. Azt kell elmondjuk mindenkinek, hogy mi folytatni akarjuk a munkát, mert bizonyítottunk, mert a közösségeinknek jót tettünk. Jelszavunk „A közösségért!”, hiszen nekünk ez a leg fontosabb, ezért dolgozunk, küzdünk minden nap” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Az eseményen a megyei RMDSZ tizenhárom olyan személyt és egyesületet díjazott, akik a mindennapokban sokat tesznek a helyi magyar közösségért.

Fotók: Szilas Néptánccsoport – Facebook

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Lábát törte egy magyarországi nő pénteken a Székelykőn, a mentés nehézkesen zajlott az eső után rendkívül csúszóssá váló kövek miatt – közölte szombaton az Agerpres hírügynökség. 

A Fehér megyei Salvamont-Salvaspeo szolgálat képviselői szerint egy 50 év körüli nő esett el, és szenvedett lábtörést a Torockó fölött magasló Székelykő túraösvényén. 

“Nehéz volt a mentés az eső nyomán rendkívül csúszóssá váló ösvényen” –mondták a hegyimentők. 

A turistát a nagyenyedi SMURD csapata szállította kórházba.

Közhír