Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb múltú táncszínházi formációja érkezik Kolozsvárra

A Nyári Mozi Színházi Közösség október 26-án, szombaton 19 órától a kolozsvári ZIZ – Art and Social Area elnevezésű független színházi térben (Párizs utca 5. szám) mutatja be az In Memoriam Imago Sonus című előadását. A produkció a mozgásszínház, az élő zene és a képzőművészet elemeit ötvözi sajátos és nemzetközi mércével mérve is magas művészi színvonalon.

Mint ismeretes, a Nyári Mozi Színházi Közösség mint nem formális szervezet 1987-ben, Lálity István rendező és Döbrei Dénes színművész vezetésével kezdte meg a munkát az akkor még Jugoszláviához tartozó Szabadkán. A délszláv háború idején a közösséghez tartozó alkotók kényszerű emigrációja miatt a Nyári Mozi csak alkalmi megnyilvánulások formájában adhatott életjelet magáról. 2000 óta a hazatért tagok legfontosabb célja, immár egy formális szervezet aktivitásába ágyazva, hogy tapasztalataikat minél szélesebb körben tovább adhassák, s ezzel is bekapcsolják szülőhazájukat Európa kulturális vérkeringésébe. A formáció vezetői – előadókként – hosszú éveken keresztül voltak a Nagy József (Josef Nadj) neve által fémjelzett orléans-i JEL színház tagjai.

A most szombaton, Kolozsváron bemutatásra kerülő előadásról így vallanak az alkotók: „Minden egyes alkalommal más-más történet rajzolódik ki a nagyérdemű közönség szeme és lelke előtt, amit részben a festményt megalkotó festőművész indítványoz a műben felfedezhető ecsetvonások ritmusa, a színek, formák, megélt tapasztalatok által, mert minden tettünk mozdulatunk, gondolatunk egy esemény, az életünk egy mesés pillanatának folytatása.”

Az előadás során Bolcsó Bálint és Márkos Albert zenészek, Döbrei Dotty, Varga Heni énekes és Döbrei Dénes táncos által válik láthatóvá Hirman Csaba festőművész alkotása a színpadon.

Az előadásra jegyek az eventbook.ro oldalon, valamint a helyszínen vásárolhatók.