Közel négymillió euróért sportlétesítményt vásárol a kolozsvári városháza

Tíz százalékkal növelné az önkormányzat a helyi adókat és illetékeket

Több kérdésben is döntöttek kedden az Emil Boc által rendkívüli tanácsülésre összehívott önkormányzati képviselők. A polgármester megítélése szerint azonnali döntést igényelt néhány olyan tanácsi határozattervezet, amelyeket előzetesen elemeztek a szakbizottságokban, és amelyekről a Cisco webex online platform segítségével döntöttek kedden a városi tanácsosok. Emil Boc kezdeményezésére a helyi döntéshozó testület határozatot fogadott el két övezeti hőközpont felújításáról, illetve többségi szavazat alapján kiigazították a polgármesteri hivatal idei költségvetését. Ugyanakkor döntöttek egy magánkézben lévő monostori sportlétesítmény megvásárlásáról, többletforrások kiutalásához járultak hozzá a közúti és iskolai infrastruktúra fejlesztése érdekében, illetve társultak a metropolisz övezetbeli terelőút finanszírozásához. A városháza ugyanakkor közvitára bocsátotta a helyi adók és illetékek növelését.

Online rendkívüli tanácsülést tartottak a kolozsvári önkormányzati képviselők kedden reggel, amelyen döntöttek két övezeti hőközpont korszerűsítéséről, valamint a 2024-es városházi költségvetés kiigazításáról, azaz bizonyos pénzösszegek átcsoportosításáról. 

Lévén, hogy az önkormányzat kinyilatkoztatott célja a lakosság sportolási lehetőségeinek bővítése, Emil Boc javaslatára a városi tanács úgy döntött: 3,6 millió euróért magántulajdonban álló sportlétesítményt vásárol. A Monostor lakónegyedi OH elnevezésű létesítmény a polgármesteri hivatal által teljesen felújított La Terenuri sportpálya közvetlen közelében, a Mărişel utcában található. Az összeget a költségvetés-kiigazításról szóló határozat-tervezet részeként szavazták meg az önkormányzati képviselők.  Emil Boc elmondta: jelentős összeget fordítanak arra, hogy új sportlétesítményt vásároljanak. – Egyszer már tárgyaltunk róla a városi tanácsban, ám most elmondhatom, hogy megtaláltuk a pénzügyi megoldást, és meg tudjuk vásárolni a kolozsvári önkormányzat számára az OH sportkomplexumot, amely a La Terenuri sportközpont mellett, a Mărișel utca 17. szám alatt található. A létesítmény 1975 négyzetméteres telken áll, 1330 négyzetméter beépített területtel, négy szinttel, öltözőkkel, mosdókkal és két lakással. Az épület becsült értéke 3,6 millió euró, de pontosan a jogi eljárások lezárása után fogjuk látni a reális értékét – fogalmazott Emil Boc polgármester. Ilyen összefüggésben kijelentette: a városháza próbálja megvásárolni a Horia Demian sportcsarnokot is annak érdekében, hogy nagyméretű sporteseményeket szervezhessenek.

A kormánytól kapott pénzalapokról szólva Emil Boc kijelentette: a költségvetés-kiigazítás során 3,5 millió lejt kap a zenelíceum és az Anghel Saligny Líceum. Előbbi tanintézmény 2,9 millió lejért két zongorát, utóbbi pedig 400 ezer lejből sportpálya lefedést vásárol. – Feltétlenül szükség van a sportlehetőségek bővítésére, ugyanis az Európai Unióban nálunk van a legtöbb túlsúlyos tinédzser – mutatott rá Kolozsvár polgármestere. Hozzátette: a városháza fedezi a metropoliszövezeti terelőút költségeinek 2 százalékát, így arra kérte a városi tanácsosokat, járuljanak hozzá a megfelelő összegek kiutalásához.

Elhangzott az is, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal közvitára bocsátotta a helyi adók és illetékek 10,4 százalékos növelését. A közintézmény vezetősége az inflációval indokolta az augusztus 8-ig közvitára bocsátott tervezet elfogadásának szükségességét. 

Borítókép: ohsport.ro