Közel 58 ezer polgár kéri az augusztus 10-i ügy újraindítását

Közel 58 ezer polgár kéri az augusztus 10-i ügy újraindítását
Több mint 57 ezer állampolgár írta alá a Declic Közösség által kezdeményezett petíciót, amelyben felszólítják Gabriela Scutea legfőbb ügyészt, hogy indítsa újra a diaszpóra augusztus 10-i tüntetésének lezárt ügyét és állítsa bíróság elé azokat, akik „elrendelték a békés tüntetők elleni erőszakos fellépést” - jelentette be ma az internetes platform.
„A Declic képviselői benyújtották a legfőbb ügyésznek a petíciót és felkérték, hogy sürgősen vegye figyelembe több tízezer román állampolgár felszólítását, akik igazságot követelnek a 2018. augusztus 10-i tüntetés több száz áldozatának. Már eltelt 2 év a Victoriei téren történt erőszakos történések óta, de az ügy még mindig a bűnvádi eljárás fázisában van” - írja a Declic hétfői közleményében.

Amennyiben a legfőbb ügyész nem veszi figyelembe a több tízezer román polgár kérését, a Declic Közösség kész az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordulni jogorvoslat végett.

A petíció alapos és részrehajlás nélküli vizsgálatot követel az ügyben.

Gabriela Scutea legfőbb ügyész július 15-én, miután a DIICOT vádemelés nélkül lezárta az augusztus 10-i diaszpóra-tüntetés ügyét, azt nyilatkozta, hogy megérti az emberek felháborodását és az ügyben rendelkezésre álló minden dokumentumot alaposan „mérlegelni” fognak.