Közel 13 milliárd eurós a külkereskedelmi hiány

Közel 13 milliárd eurós a külkereskedelmi hiány
Az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett adatai szerint csaknem 44 százalékkal, 12,740 milliárd euróra nőtt Románia külkereskedelmi mérlegének hiánya az idei első öt hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest.

Abszolút értékben a deficit abszolút értékben 3,891 milliárd euróval volt nagyobb, mint tavaly.

Az INS adatai szerint 2022 januárja és májusa között 36,9 milliárd euró értékben exportált Románia, ami 23,5 százalékos növekedést jelent az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva, míg a behozatal 28,1 százalékkal, 49,6 milliárd euróra emelkedett.

A legnagyobb értékben gépeket és berendezéseket (15,7 milliárd lej), feldolgozott termékeket (6,9 milliárd lej), valamint élelmiszereket és élő állatokat (3,2 milliárd lej) exportált az ország.

Az import nagy részét szintén a gépek és berendezések (16,1 milliárd lej), a feldolgozott termékek (9,7 milliárd lej) és az ásványi eredetű üzemanyagok (5 milliárd lej) tették ki.

Románia a külkereskedelmének csaknem háromnegyedét az Európai Unió tagállamaival bonyolítja le. Az első öt hónapban a kivitel csaknem 43 százalékát és a behozatal 32,5 százalékát autók és szállítási eszközök tették ki, mindkét oldalon ezek képezték a legnagyobb arányt.