Körözik a börtönre ítélt a nagybányai polgármestert

Körözik a börtönre ítélt  a nagybányai polgármestert
Jogerősen öt év végrehajtandó szabadságvesztére ítélte pénteken Cătălin Cherecheş nagybányai polgármestert a kolozsvári ítélőtábla – közölte az Agerpres hírügynökség. A bíróság elutasította a politikus fellebbezését, és fenntartotta a kolozsvári törvényszék alapfokon hozott ítéletét, csupán a mellékbüntetés részletein módosított.
E szerint négy helyett öt évre tiltották el a vádlottat közhivatal betöltésétől. Ugyanakkor a jogerős ítélet szerint lefoglalták a polgármester Porsche Cayenne típusú gépkocsiját és két telkét fedezetként a Cherecheş által fizetendő 65 000 lejes és 5000 eurós kártérítésre.

Az ügyben ítélkező bírói testületnek tagja volt Georgiana Rodica Farcaş Hîngan is, akit korábban Cătălin Cherecheş anyósa megpróbált megvesztegetni. A bírónő az eset után kérte, hogy zárják ki a testületből, de a kérését elutasították.

 

Cătălin Cherecheşt 2018-ban állította bíróság elé a DNA vesztegetés elfogadása, hamis nyilatkozattétel és szavazatvásárlás vádjával. Ezeket a bűncselekményeket parlamenti képviselőként (2011-ben) és polgármesterként (2013-ban) követte el.
Ugyanebben az ügyben vesztegetés miatt bíróság elé állítottak három üzletembert, Marco Wermelingert, Doru Adrian Mihait és Sorinel Mihait. A DNA szerint 2013 folyamán Cătălin Cherecheş polgármesterként a fent említett üzletemberektől különböző pénzösszegeket kért, fogadott el és vett át a hivatala gyakorlásával összefüggésben. Emellett a vádlott 2011 januárja és 2013 júniusa között képviselőként, majd polgármesterként egy kereskedelmi társaság ügyvezetői minőségében a tisztségeivel összeférhetetlen tevékenységet folytatott, többek között szerződéseket kötött és számlákat állított ki. Ugyanakkor az ügyészek szerint Cătălin Cherecheş 2013 és 2018 közötti vagyonnyilatkozatai valótlanságokat tartalmaznak. A DNA vádirata szerint a 2012-es helyhatósági választási kampányban a vádlott 17 000 euró és 5000 lejt ajánlott egy helyi pártszervezeti elnöknek azért, hogy közbenjárásával megkaphassa az illető párt szimpatizánsainak szavazatait. 

A rendőrség pénteken körözést rendelt el az ügyben, ugyanis a politikust nem találták otthon a hatóságok, amikor börtönbe akarták kísérni.

Borítókép: Facebook

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol