Koronavírus – A románok közel 40 százaléka nem kér védőoltást

Koronavírus – A románok közel 40 százaléka nem kér védőoltást
Egy felmérés szerint a megkérdezettek 38,6 százaléka nyilatkozta, hogy visszautasítaná a Covid 19 elleni oltást; 30 százalék azt válaszolta, várna egy kis időt, és csak abban az esetben élne a lehetőséggel, ha megbizonyosodott arról, hogy a vakcinának nincs mellékhatása; 21,8 százaléka szó nélkül elfogadná, nyolc százalék pedig csak abban az esetben igényelné az oltást, ha részletes tájékoztatást kapna erről az ellenszerről.

Az alanyok 44,2 százaléka szerint az oltásról mindenkivel személyesen kellene egyeztetni, 26,6 százalék úgy vélte, a vakcinának több a hátránya, mint az előnye, és csak 25,5 százalék nyilatkozta, hogy az előnyök nagyobbak, mint a hátrányok.

A megkérdezettek 55,24 százaléka nem oltásellenes, 34,46 százalék szerint az oltás csak bizonyos esetekben indokolt, 8,49 százalék pedig ellenzi ezt a fajta kezelési módot.

Az interjúalanyok 68,5 százaléka az elmúlt öt évben egyáltalán nem oltatta be magát, 11,7 százaléka egyetlen egyszer, 9,1 százalék kétszer-háromszor, 8 százalék pedig minden évben. Tavaly a megkérdezettek 17,5 százaléka oltatta be magát, idén 23,4 százalék nyilatkozta, hogy szándékában áll.  

Az alanyok 43,5 százaléka vélekedett úgy, hogy a vakcinák hatékonyak, de nem tudni, mennyire biztonságosak; 33,7 szerint ezek egyáltalán nem hatékonyak és nem is biztonságosak, 14,5 százalék szerint az oltások nem annyira hatékonyak és biztonságosak, ahogy azt állítják; 4, 5 százalék szerint ezek semmire sem jók.