Koronavírus - 433 fertőzött, 2 halott Romániában, továbbra sincsenek megyei adatok

Koronavírus - 433 fertőzött, 2 halott Romániában, továbbra sincsenek megyei adatok
Eddig 433 személyt diagnosztizáltak koronavírussal Románia területén, két személy meghalt - közölte vasárnap a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

A második áldozatról egyelőre annyit árultak el, hogy krónikus betegségben szenvedő, dialízisen levő 74 éves személy, akit a bukaresti Victor Babes kórházban kezeltek. Nem tudni, hogyan fertőződött meg, az ezzel kapcsolatos vizsgálat még folyamatban van. A Hotnews szerint az illető saját maga jelentkezett a kórházban lázzal és száraz köhögéssel, de csak négy nap után tesztelték, akkor mutatták ki a fertőzöttséget, ezt követően került a Babesbe.

A Libertatea információi szerint a férfit hétfő este utalták be a Bukaresti Egyetemi Kórházba, március 13-a óta beteg volt, magas lázra és száraz köhögésre panaszkodott, emiatt a dialízis-központban kénytelenek voltak elutasítani a kezelését, ekkor került az Egyetemi kórházba. Mivel nem külföldről érkezett haza, és nem volt olyan személlyel kapcsolata, akiről feltételezni lehetett, hogy vírushordozó, nem találták indokoltnak a szűrést. A vírusfertőzés jeleit a nefrológus vette észre, és alapos belgyógyászati kivizsgálást kért, az illetékes orvos azonban antibiotikumot írt fel tüdőgyulladás diagnózissal. A férfi öt napig ült egy kórteremben további három dialízisre váró beteggel. Egészségi állapotának a súlyosbodása sem győzte meg az intézmény vezetőjét, hogy elvégeztesse a tesztet, erre alig pénteken került sor. Amikor a szűrés során végül kimutatták a vírusfertőzést, a beteget átvitték a Victor Babes kórházba, ahol ma elhunyt.

Az Agerpres adatai szerint a romániai fertőzöttek közül 64-et már gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból (47-et Temesváron, 11-et Bukarestben, hármat Craiován, kettőt Konstancán és egyet Iaşi-ban).

Az elmúlt 24 órában 66 új esetet jegyeztek. Az új fertőzöttek 9 és 74 év közöttiek, közli még a GCS.