Kormányfő: a vesztegzár alá került települések lakói is szavazathatnak

Kormányfő: a vesztegzár alá került települések lakói is szavazathatnak
A vesztegzár alá vont települések polgárai is élhetnek szavazati jogukkal a december 6-i parlamenti választáson – jelentette ki ma Ludovic Orban.

A kormányfő kitért arra is, hogy a kormány oltáskampányt kezdeményez, amelynek keretében megpróbálják felvilágosítani a lakosságot a koronavírus elleni vakcina beadatásának a szükségességéről. Az iskolák újranyitását Orban csak akkor látja kivitelezhetőnek, ha ezt az epidemiológiai helyzet alakulása lehetővé teszi.

Az állampolgárok élhetnek szavazati jogukkal december 6-án minden vesztegzár alatt álló településen is, semmiféle korlátozás nem lesz ezen a téren – jelentette ki hétfőn Ludovic Orban. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőségének hétfői ülése után a kormányfő kifejtette: nem fogják korlátozni az állampolgárokat alapvető joguk gyakorlásában, így azok is voksolhatnak majd a mozgóurnák segítségével, akik koronavírus-fertőzöttek, az otthonukban vagy a kórházban tartózkodnak, továbbá akik az egészségügyi hatóságok rendelkezése nyomán karanténban vannak.

Ugyanakkor elmondta: sikerült elérni, hogy a külhoni román állampolgárok számára nagy számú szavazókörzetet nyissanak meg. A külügyminisztérium pedig tárgyalásokat folytat a különböző államok illetékes hatóságaival, hogy engedélyezzék a román állampolgárok számára a voksolást azokban a régiókban is, ahol korlátozó intézkedések érvényesek.

Nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltásAmi a járványt illeti, Orban ismételten megerősítette, hogy Romániában nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás, hozzáfőzve: az országos oltási stratégiát valószínűleg már ezen a héten bemutatja a kormány.

„Csak annyit tehetünk, hogy elmagyarázzuk az oltás előnyeit, és megpróbáljuk meggyőzni az embereket arról, hogy oltassák be magukat, de nem kötelezhetünk senkit erre. Természetesen a vakcina a legjobb megoldás a fertőzés megelőzésére. Egy sikeres oltási kampány eredményeként életünk visszatérhet a normális kerékvágásba. Véleményem szerint már közel vagyunk ehhez. Látszik a fény az alagút végén, ahogy mondani szokás” – idézte Orbant az Agerpres hírügynökség.

Kitért arra is, hogy a kormány szeretné újra megnyitni az iskolákat, de a döntésnek nagyon komoly, főleg epidemiológiai érveken kell alapulnia.

„A fiatalok nagy többsége fertőzés esetén tünetmentes. Nekik nincs tudomásuk erről, de átadhatják a betegségeket szüleiknek, nagyszüleiknek, illetve olyan személyeknek, akik veszélyeztettek” – fejtette ki Orban arra a kérdésre, hogy van-e esély arra, hogy a tanulók 2021 februárjában visszatérjenek az iskolapadokba.