Konferencia a szovjet fogságról a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmával

Konferencia a szovjet fogságról a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmával
A Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága (GKNT), a Károli Gáspár Református Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem Közösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában címmel 2021. február 25-én és 26-án kétnapos nemzetközi tudományos online konferenciát rendez. Az esemény fővédnöke és egyben a konferenciát megnyitja: dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

A konferencián 12 magyarországi, határon-, illetve tengerentúli kutatóhely 23 történésze, osztja meg legújabb kutatásainak eredményeit.

A címválasztás – „Közösség és egyén” – arra utal, hogy az elmúlt években még inkább előtérbe kerültek a Gupvi- és Gulág-táborokat megjárt személyek történetei. Számos család  kér segítséget a kutatóktól, hogy megismerhessék felmenőik sorsát. Egyre több település közössége tartja fontosnak feltárni, hogy mi történt elődeikkel az 1944-1945-ös időszakban. Az idő sürget, mert a szemtanúk közül már csak nagyon kevesen vannak életben.

A szervezők a konferenciával arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, milyen nagy szükség lenne egy önálló Gulág- és Gupvikutató Intézet felállítására, vagy akár egy már meglévő intézet speciális részlegeként létrehozandó Gulág- és Gupvikutató Csoportra. E műhely feladatkörébe tartozhatna többek között annak a közel 700 ezer, a szovjet lágerekben regisztrált magyar fogoly személyi kartonja több mint 13,5 millió adatának a feldolgozása, amelyet 2019-ben a Magyar Nemzeti Levéltár vásárolt meg az Orosz Állami Hadilevéltártól, valamint annak a további mintegy 300 ezer honfitársunk sorsának a feltárása, akiket vagy szabadon bocsátottak, vagy meghaltak a szovjetunióbeli regisztrálás előtt.

Az érdeklődök Bognár Zalán, Mikó Zsuzsanna, Murádin János Kristóf, Benkő Levente, Makra Mónika, Molnár D. Erzsébet, Horváth Miklós, Matkovits Kretz Eleonóra, Bimba Brigitta, Dán Vanda, Bárdonicsek Dominika, Vladimír Rott, Muskovics Andrea Anna, Kis József, Körösi Mihály, Kunt Gergely, Nagy Péter, Márkus Beáta, W. Müller Judit, Majorszki András, Dupka György, Papp Annamária, Jeki Gabriella előadását hallgathatják meg. Ugyanakkor megtekinthetik M. Lovász Noémi kolozsvári festőművész Rekviem című online kiállításbemutatóját, illetve részt vehetnek Kis József – Kunt Gergely Málenkij robot Nagy-Miskolcon című könyvének ismertetésén is.

A konferencia részletes programja a GKNT honlapján: https://www.gulag.hu/ olvasható. Regisztrálni 2021. február 23-ig az info.gulag.gupvi@gmail.com e-mail címen lehet. Akik előzetesen ezt nem tették meg, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága Youtube csatornáján (https://www.youtube.com/channel/UCuZ119NOcKRtjMKagjl-Oag), illetve Facebook oldalán (https://www.facebook.com/gulagesgupvikutatoknemzetkozitarsasaga), követhetik élőben  a konferenciát.

Kép: Ilusztráció