Kolozsvárra érkezik a Nyári Mozi Színházi Közösség

Terra Voivodina
A Terra Voivodina című előadásról készült felvételt vetítik a BBTE Színház és Film Karának a Mozi termében
A vajdasági Nyári Mozi Színházi Közösség december 15-17-e között Kolozsváron tartózkodik, az aktivitásukkal kapcsolatos Szentély őrei (2023-as epizód) elnevezésű rendezvénysorozat keretében többféle eseményt is szerveznek, így az érdeklődők előadásukat is megnézhetik a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, de beszélgetéseken, vetítéseken is részt vehetnek.

A programok Közép-Kelet Európa egyik leghosszabb életű színházi-művészi kezdeményezése, a Nyári Mozi Színházi Közösség múltját és jelenlegi aktivitásait helyezik előtérbe és mutatják be a kolozsvári nagyközönség számára. A rendezvénysorozat a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a BBTE Színház és Film Kar, valamint a Shoshin Színházi Egyesület (ZIZ – Art and Social Area) közös szervezésében jön létre.

A Nyári Mozi Színházi Közösség, mint nem formális szervezet 1987-ben, Lálity István rendező és Döbrei Dénes színművész vezetésével kezdte meg a munkát az akkor még Jugoszláviához tartozó multikulturális Szabadkán. A délszláv háború idején a közösséghez tartozó alkotók kényszerű emigrációja miatt a Nyári Mozi csak alkalmi megnyilvánulások formájában adhatott életjelet magáról. 2000 óta a hazatért tagok legfontosabb célja, immár a formális szervezet aktivitásába ágyazva, hogy tapasztalataikat minél szélesebb körben továbbadhassák, s ezzel is bekapcsolják szülőhazájukat Európa kulturális vérkeringésébe. A Nyári Mozi vezetői Döbrei Dénes és Varga Heni, akik előadókként hosszú éveken keresztül voltak a Nagy József (Josef Nadj) neve által fémjelzett orléans-i JEL színház tagjai.

A 2001-es formális egyesületté alakulás azt a célt is szolgálta, hogy az állandó tagok és a hozzájuk kapcsolódó művészek közösen hozhassanak létre különféle műfajú alkotásokat a kortárs színház (főként a mozgás- és táncszínház) és a film területén. A közösség tagjai szabadúszó táncosok, színészek, valamint a vajdasági kőszínházak színészei. A tánc, a színház, a zene, a cirkusz, a képzőművészet és irodalom fúziójával kísérleteznek, előadásaik hosszas kísérletezés során jönnek létre az alkotók közös és szabad kreatív munkájának eredményeképpen. Munkájuk során a meglévő színházi konvenciókat igyekeznek felülvizsgálni. Színpaduk, játékterük határait olykor egy egész város területére kiterjesztik.

December 15-én 20 órakor a Csodálatos hétköznapok című előadást játssza a Nyári Mozi Színházi Közösség a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében, amire jegyek elérhetőek a biletmaster.ro oldalon vagy a színház pénztárában. Az előadás további részletei elérhetők a Csodálatos hétköznapok Facebook-eseménynél

December 16-án 15 órakor a Szentély őrei (2023-as epizód) címmel beszélgetést szerveznek Döbrei Dénessel és Varga Henivel, a Nyári Mozi Színházi Közösség vezetőivel, Gálovits Zoltán moderálásában. Azt boncolgatják, miként lehet egy művészeti kezdeményezést 36 éven keresztül életben tartani. A beszélgetés helyszíne a BBTE Színház és Film karán található Mozi terem, a belépés ingyenes, a beszélgetés angol nyelven folyik. A beszélgetést követően, 17:30 órakor a Terra Voivodina c. előadásról készült felvételt vetítik ugyancsak a BBTE Színház és Film Karának a Mozi termében, amelyet rövid kérdezz-felelek követ Döbrei Dénessel és Varga Henivel. Az eseményre a belépés ingyenes.

Mindezen kívül a Nyári Mozi Színházi Közösség kolozsvári tartózkodása során Döbrei Dénes és Varga Heni három alkalomból álló műhelyfoglalkozás-sorozatot tart Body Memory címmel a BBTE Színház és Film Kar színművészeti szakos hallgatóinak a ZIZ – Art and Social Area-ban.