Kolozsváron koncertezik a Mazel Tov klezmeregyüttes

Kolozsváron koncertezik a Mazel Tov klezmeregyüttes
A kolozsvári Diákművelődési Házban koncertezik március 28-án, szerdán 19 órakor a Mazel Tov klezmeregyüttesm, amely 2002-ben a Kolozsvári Zsidó Hitközség égisze alatt alakult Socea Vasile kezdeményezésére, és azóta is az ő vezetésével működik. Az együttes repertoárjában egyaránt helyet kap a szefárd zene, az izraeli zene héber dalokkal, de főleg jiddis énekek és a hagyományos klezmerzene.

Megalakulása óta az együttes rendszeresen részt vesz különböző fesztiválokon, mint a segesvári Proetnica, a marosvásárhelyi Tolerancia hete, a Radócon tartott kisebbségek csúcstalálkozója, a multikulturalitás fesztiválja Szászsebesen vagy a kolozsvári, illetve erdélyi ünnepségek. Az együttes 2008-ban részt vett az odesszai (Ukrajna) nemzetközi Klezmerfeszten is, 2010-ben és 2011-ben pedig a Bukarestben megszervezett Yiddishe Welt fesztiválon, valamint a Jiddis kultúra napja című rendezvényen is fellépett.

Emellett az együttes folyamatosan fellép a kolozsvári, marosvásárhelyi, bestercei és aradi színpadokon, de holokauszt megemlékezéseken vagy más rendezvényeken is közreműködik, mint a Kristályéjszaka, az emlékezés napja, illetve a zsidó ünnepek (Hanuka, Purim stb.) Kolozsváron, Máramarosszigeten, Szilágysomlyón, illetve Bánffyunyadon.

Folyamatosan gazdagítva repertoárját, a Mazel Tov klezmeregyüttes célja, hogy a zsidó zenét, a klezmert, valamint földrajzi térségünk jiddis énekeit a Kolozsváron már hagyományossá vált, évente megszervezett klezmerkoncertek keretében a közönséggel megismertesse.