Kolozsváron is sztrájkoltak a szakszervezetek

Kolozsváron is sztrájkoltak a szakszervezetek
Sztrájkőrséget álltak csütörtökön a munkaügyi és az energiaügyi minisztérium székhelyénél a Sanitas szakszervezeti szövetség tagjai, hogy felhívják a figyelmet a gazdasági válság következményeire, amelyek főleg a kisjövedelműeket sújtják. A tiltakozó akciót országszerte megszervezték. Déltől Románia mind a nyolc régiójában tüntetéseket tartott a Sanitas a CNSLR–Frăţia tagszervezeteivel együtt. Kolozsváron a prefektúra épületével szemben követelte a béremelést a térre vonult kétszáz szakszervezeti tag. Emellett szeretnék az energiaszámlák kompenzálását, németországi mintára az energiaszámlák plafonálását, az energiaszolgáltatók óriási nyereségeinek megadóztatását, a gazdasági válság miatti spekulációk betiltását, a szociális párbeszéd törvényének módosítását, hogy a szakszervezetek képviselői is részt vehessenek a válságkezelési tárgyalásokon.

A Sanitasnak a CNSLR–Frăţia tagszervezeteivel közösen szervezett tiltakozásával egy európai szintű kezdeményezéshez csatlakoztak.A kolozsvári tüntetők arra figyelmeztettek, hogy fennáll a veszélye a vállalatok bezárásának, ha azok nem tudják fedezni az energiaköltségeket, így sokan könnyen munkanélkülivé válhatnak. A résztvevők sípokkal és vuvuzelákkal igyekeztek felhívni a helyi hatóságok figyelmét a kilátástalan helyzetükre.

„Az emberek elégedetlenek a befektetett munkájukhoz képest kapott bérekkel. Csak azért kérünk bizonyos jogokat, mert a villanyszámlák magasak. Egy másik követelésünk, hogy szabjanak felső határt a villamosenergia-árakra. És azt is kérjük, hogy garantálják a munkahelyek megmaradását, mert ilyen körülmények között veszteségesen működhet majd a rendszer” – fogalmazott Ana Filip szakszervezeti vezető, aki 18 éve dolgozik az egészségügyi rendszerben egy általa jónak mondott fizetésért. „Négyezer lejes nettó fizetésem, pótlékokkal együtt. Nekem jó a fizetésem, de azokra gondolok, akiknek felsőfokú képzettségük, ápolókra, beteghordozókra. Mindannyian egy csapat vagyunk” – tette hozzá Filip.

Egy másik, hangosbemondóba beszélő szakszervezeti vezető azt mondta, hogy azért vonultak utcára, mert a kormány képtelen ennek az égető kérdésnek a megoldására. „A kormány a tél előestéjén utcára vonulásra kényszerítenek bennünket… A megoldás nem az energiaárak maximalizálása vagy támogatása, hanem a bérek és a nyugdíjak emelése” – mondta.

„Tisztességes megélhetést akarunk!” – skandálták a részt vevők. A tiltakozásra Szatmár, Máramaros, Szilágy, Bihar, Beszterce-Naszód megye és a szamosújvári börtön szakszervezeti küldöttségei és képviselői érkeztek Kolozsvárra.

Irinia Munteanu Kolozs megyei prefektus arról tájékoztatott, hogy csütörtökön megbeszélést folytattak a szakszervezetek képviselőivel, és megállapodtunk egy „hétpontos tervben”. Az általuk képviselt munkavállalók költségeivel kapcsolatos aggodalmakat összegző dokumentumot az Európai Szakszervezeti Szövetség tagjaként működő CNSLR–Frăţia elfogadta, és tagszakszervezetei is támogatják. A benyújtott memorandumot továbbítják a kormányfőtitkárságnak és az illetékes minisztériumoknak.

varosnapokHirdetés