Európai Art Mozi Nap Kolozsváron is

Európai Art Mozi Nap Kolozsváron is
Fesztiváldíjas alkotások vetítéseivel várja a filmrajongókat az Európai Art Mozi Nap, amelyet Európa-szerte több száz filmszínházban rendeznek meg november 14-én. A határokon átívelő eseményhez a kolozsvári Győzelem mozi is csatlakozott, ahol vasárnap négy kiemelkedő alkotást láthat a közönség.

Hatodik alkalommal várja a művész mozik és az európai filmek kedvelőit az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas égisze alatt megszervezett Európai Art Mozi Nap, amely az európai filmművészet sokszínűségére és az art mozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára hívja fel a figyelmet. A nemzetközi eseményt idén már egy időben 37 ország több mint 600 művész mozijában rendezik meg, köztük a kolozsvári Győzelem moziban is, ahol így fogalmaznak az esemény leírásában: a világjárvány miatt a művész mozik világszerte alkalmazkodni kényszerültek a korlátozásokhoz, közben pedig mindenáron igyekeznek nyitva tartani, hogy a közönség és a „hetedik művészet” iránti elkötelezettségük jegyében folyamatosan új és izgalmas filmeket kínáljanak a nézőknek.

A Győzelem moziban november 14-én délelőtt 10.30-tól a Gilles de Maistre által rendezett A farkas és az oroszlán (Le Loup et le Lion) című francia kalandfilm látható, amelyet a fiatalabb korosztálynak is ajánlanak a szervezők. Nagyapja halála után, a 20 éves Alma elhatározza, hogy visszatér gyerekkori otthonába, egy varázslatos kis szigetre a kanadai erdők mélyén. Ottléte alatt segítségére siet két elveszett kölyöknek: egy farkasnak és egy oroszlánnak, hármójuk barátsága pedig örökre megváltoztatja az életüket. A filmet román szinkronnal vetítik.

Az Európai Art Mozi Nap folytatásaként november 14-én 12.30-tól a Belgiumban élő román rendezőnő, Teodora Ana Mihai La civil című belga-román-mexikói koprodukcióban készült, valós eseményeken alapuló filmje látható, amelyet díjaztak a cannes-i fesztivál Un certain regard nevet viselő szekciójában. Cielo a mexikói drogkartell tagjai által elrabolt lányát keresi, és miután a helyi hatóságok nem jutnak előrébb az ügyben, az anya egyszerű háziasszonyból fokozatosan bosszúálló aktivistává válik.

Délután háromtól Emmanuel Courcol Jutalomjáték (Un Triomphe) című alkotását vetítik, amely tavaly megkapta az Európai Filmdíjak legjobb vígjátéknak járó elismerését, valamint bemutatója óta számos közönségdíjat is bezsebelt. Mit kezd magával egy színész, amikor már nem osztanak rá szerepet? – a film története szerint elmegy egy börtönbe színházi foglalkozást tartani, az pedig már csak szerencse, hogy a fogvatartottaknak érzékük is van a színjátszáshoz, így érdemes velük egy komolyabb darabba is belevágni.

Jelenet a Jutalomjáték című filmből

Az Európai Art Mozi Nap zárásaként 17.15-tól az idei Arany Pálma-díjas Titán című francia film látható: Julia Ducournau második egészestés alkotása a horror és a pszichológiai thriller határán mozog és egy sorozatgyilkos táncosnő, valamint egy fiát kereső tűzoltó találkozásáról szól.

A nemzetközi eseményhez 25 magyarországi művész mozi is csatlakozott Cannes-ban, Berlinben, Velencében és további neves fesztiválokon díjazott, új európai és magyar filmekkel a legkülönbözőbb műfajokban. A magyarországi programot restaurált filmklasszikusok is színesítik, a közelmúltban elhunyt jeles hazai alkotók, Jankovics Marcell animációs filmrendező és Szomjas György filmrendező előtti tisztelgésként.

A Győzelem mozi vetítéseire jegyek a mozi pénztárában, valamint a www.cinemavictoria.ro/rezervariapi weboldalon válthatók.

(Borítókép: A farkas és az oroszlán című film három „főszereplője”)