Kolozsváron élesztik újjá az UTE FEST-et

Kolozsváron élesztik újjá az UTE FEST-et
Az európai színházi élet egyik kiemelkedő eseményének számított az Európai Színházi Unió (UTE) éves fesztiválja, a maratoni, két hónapos mustrán az unió tagszínházai mutatták be előadásaikat egy tagszínház városában. A 17. UTE FEST-et 2008-ban a Kolozsvári Állami Magyar Színház, valamint a bukaresti Bulandra Színház szervezte közösen, a romániai esemény után azonban a fesztivál, többek között gazdasági okok miatt, szünetelt. Most, 11 év kihagyás után újraélesztik a rendezvényt: a 18. UTE FEST megrendezését a sétatéri színház vállalta, a november 19–30. között zajló fesztiválon az unió 16 tagszínházából 14 szerepel, derült ki az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón, amelyen Tompa Gábor, a magyar színház és a fesztivál igazgatója, az UTE elnöke, valamint Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere szólalt fel.

Az Európai Színházi Unió Giorgio Strehler rendező, a milánói Piccolo Teatro és a párizsi Odeon Színház igazgatója, valamint Jack Lang francia kulturális miniszter kezdeményezésére alakult 1990-ben, elsődleges célja az európai színházak együttműködésének ösztönzése és erősítése volt, országtól, nyelvtől, kultúrától függetlenül. Ezt a célt szolgálta az unió fesztiválja is, az 1992-ben indult UTE FEST igazi maraton volt, hiszen az összes tagszínház részt vett benne legalább egy előadással és akár 2 hónapig is eltartott. Az Európai Színházi Unió fesztiváljának legutóbbi, 2008-as kiadásának szervezői a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a bukaresti Bulandra Színház voltak, most, 11 év szünet után pedig ismét a sétatéri színház lesz a rangos esemény házigazdája, idézte fel a kezdeteket a tegnap déli sajtótájékoztatón Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, a színházi unió elnöke. Kiemelte, a rendezvénynek jövője is lesz, hiszen a következő négy évben Moszkva, Portó, Köln és Prága ad otthont a fesztiválnak.

Az UTE elnöke a programról is ejtett néhány szót. A rendezvény november 19-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Staatsschauspiel Dresden közös produkciójával, az Armin Petras által rendezett Brecht-darabbal, a Kurázsi mama és gyermekei premierjével indul.

A seregszemle során az UTE 16 tagszínházából 14 vendégszerepel Kolozsváron, Olaszországból a Piccolo Teatro di Milano, Teatro d’Europa e Jolefilm és a FATTORE K., Teatro di Roma produkciói láthatók, Görögországból az Észak-Görögország Nemzeti Színháza és a Görög Nemzeti Színház vesz részt a fesztiválon, Portugáliából a São João Nemzeti Színház, Luxemburgból a Luxemburgi Nemzeti Színház, Bulgáriából a Sfumato Theatre Laboratory, Csehországból a Prágai Városi Színház, itt lesz továbbá a magyarországi Vígszínház, és Németországból a Schauspiel Köln társulata.

Az UTE-nek van két nem Európai Uniós országból származó tagszínháza is, a szerbiai Jugoszláv Drámai Színház és az oroszországi Stanislavsky Electrotheatre előadásai is láthatók. A hazai színházak közül a Bulandra Színház, a Radu Stanca Nemzeti Színház, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház szerepel az UTE FEST-en.

A sajtótájékoztatón Oláh Emese alpolgármester is felszólalt, kiemelve, hogy a hasonlóan rangos kulturális rendezvények a város büszkeségei, és reméli, ezentúl is lehetőséget teremthetnek ilyen kiemelkedő fesztiváloknak.

A fesztiválról részletes információk a Kolozsvári Állami Magyar Színház honlapján (www.huntheater.ro) érhetők el.

(Borítókép: Biró István)