Kolozsvári csapat nyerte az Örökségünk Őrei Észak-Erdélyi regionális döntőjét

Kolozsvári csapat nyerte az Örökségünk Őrei Észak-Erdélyi regionális döntőjét
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata nyerte az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket országos örökségvédelmi verseny Észak-erdélyi regionális fordulóját és egyben a brüsszeli kirándulást. A kolozsvári országos döntőbe a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Nagyváradi Művészeti Líceum csapata is továbbjutott.

„Az Örökségünk Őrei mozgalom olyan generációt nevel, amely fontosnak tartja épített örökségünk megbecsülését, és amely nem csak nyilatkozatokban, hanem tettekben is hozzájárul annak védelméhez. Ezekben a diákokban ügyes, bátor, talpraesett partnerekre leltünk, akik bebizonyították, hogy tisztában vannak azzal, hogy közös feladatunk megőrizni és tovább adni azt, amit az erdélyi magyarság teremtett, és akik megmutatták, hogy van mire büszkék lennünk” – mondta Hegedüs Csilla.

A résztvevőket Kereskényi Gábor polgármester, Pataki Csaba megyei tanácselnök, Turos Lóránd szenátor, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes köszöntötte.  A rendezvényen jelen volt ugyanakkor Magyar Lóránd-Bálint parlamenti képviselő is.

A fél éve tartó verseny regionális döntőjén öt csapat méretkezett meg az országos döntőbe való továbbjutásért a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmóniában, ahol egy rövid produkció során mutatták be védencüket a nagyközönség és a szakmai zsűri előtt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű programot, amely nagyon hamar egész Erdélyt lefedő mozgalommá nőtte ki magát, ezért európai sikertörténetként, példaértékű programként említik az Európai Unióban. A 2018-2019-es tanévtől kezdődően Románia első hivatalosan elismert műemlékvédelmi versenyének nyilvánították, amely az idei tanévben rekordot döntött, hiszen 8 megyéből több mint 600 fiatal csatlakozott a versenyhez.

Az Észak-erdélyi regionális döntő nyertese, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata az Óvári Csuhások Ferences Kolostorát fogadta örökbe. Jutalmuk Winkler Gyula parlamenti képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányút. Emellett az országos döntőbe jutott a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata, amely a szatmárnémeti zsinagógát vette védelmébe, és a Nagyváradi Művészeti Líceum csapata is, amely a Rimanóczy Szálló és Gőzfürdő egykori épületét fogadta örökbe. A döntőn részt vett még a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, amely a Kalazanczi Szent József Római Katolikus Templomot fogadta örökbe és a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum csapata, amely folytatta tavaly elkezdett tevékenységét a szentbenedeki Kornis-kastély körül.

A három regionális döntő nyertesei április 7-én méretkeznek meg az országos díjért, Kolozsváron a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban.