Kolozsvár és Budapest is bekerült az európai Ulysses-projektbe

Kolozsvár és Budapest is bekerült az európai Ulysses-projektbe
Nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság Kreatív Európa Alapja annak a tizennyolc városnak a listáját, amely bekerült a James Joyce Ulysses című művét mai kontextusba helyező kétéves nemzetközi kulturális projektbe. A megvalósításra Kolozsvár és Budapest is 1,78 millió eurós támogatást nyert el, miután tizenhat másik európai várossal együtt bekerültek a kiválasztottak közé.

Idén száz éve jelent meg James Joyce Ulysses című műve, amelynek cselekménye egyetlen nap leforgása alatt zajlik, 1904. június 16-án. Az Európai Bizottság Kreatív Európa Alapja a dátumhoz időzítve a korszakos regényfolyam főszereplőjéről, a magyar származású Leopold Bloomról Bloomsday-ként elnevezett napon, június 16-án hozta nyilvánosságra a támogatásról szóló döntést, amely az Ulysses: Európai Odüsszeia című városi-kulturális projekthez kapcsolódik.

A Kreatív Európa zsűrijének nyilatkozata szerint a projektben különösen jól kirajzolódik az igény, hogy Joyce Ulyssesét erőteljes kortárs üzenettel bíró európai remekműként fedezzék fel újra. A projekt részeként megszervezett rendezvények során kiemelt figyelmet fordítanak a társadalmi befogadás, a sokszínűség és a nemek közötti egyenlőség általános érvényű kérdéseire – hangsúlyozta döntésében a zsűri. A programsorozat keretében városi rendezvények lakják be a köztereket, ágazatok közötti művészeti és társadalmi szimpóziumokat, valamint alkotóházi művészcseréket rendeznek, emellett tizennyolc kortárs szerző kap megbízást egy új, 2024-ben megjelenő Európa – Ulysses könyv elkészítésére.

A kétéves nemzetközi projekt a regény tizennyolc epizódjának időrendi sorrendjével megegyezően bontakozik ki: a megnyitó szeptember végén Athénban lesz, ezután ősszel Marseille, Trieszt, Budapest és Vilnius következik. 2023-ban a programsorozat Párizs, Berlin, Koppenhága, San Sebastian, Kolozsvár, Isztambul, Zürich, Groningen, Eleuszisz (Elefszína) és Oulu részvételével folytatódik, majd 2024 júniusában Lisszabon, Dublin és Londonderry városában fejeződik be.

Pályázatukban az Ulysses: Európai Odüsszeia szervezői az eredeti mű fejezeteiben szereplő témákra rímelő, a mai európai társadalmakat foglalkoztató tizennyolc problémát jelöltek ki, amelyeket az egyes résztvevők a saját városukban szervezett szimpóziumokon dolgoznak fel. A témák között szerepel a világi és vallási együttélés, a kontinens idősödő népességének kérdése, az állampolgári identitás, a helyi közösségek szerepe a válságok sújtotta Európában, de az ökológiai kihívások, az élelmiszerválság és a bevándorlás is terítékre kerül egy-egy résztvevő városban. A partnerek kérdéseket és megoldási javaslatokat gyűjtenek össze a kijelölt témákban, a 18 szimpózium eredménye pedig végül a 2024. június 12. és 14. közötti dublini zárókonferencián kerül terítékre.  

A 18 részt vevő város szervezeteiből álló konzorciumot a hollandiai Stichting Brave New World Producties és az írországi Arts Over Borders vezeti, a résztvevők között vannak múzeumok, színházak, fesztiválok, független művészek és önkormányzati szervek is. Magyarországot a főváros turisztikai-kulturális ügynöksége, a Budapest Brand Zrt. képviseli, Kolozsvárt pedig a Create.Act.Enjoy kulturális egyesület és a Kolozsvári Román Színház.

„Joyce korszakos nagyregényének számos közvetlen és közvetett magyar vonatkozása van, így különösen izgalmas hazánkat képviselni ebben az ízig-vérig európai programban. Budapestiként ápoljuk az egykori Monarchia hagyományait és megemlékezünk a regény egyik főhősének szülővárosáról, Szombathelyről is. A konkrét kapcsolódásokon túl, az idén százéves művet mindenekelőtt inspirációként fogjuk használni ahhoz, miként lehet az irodalom eszközeivel megszólítani és bemutatni egy nagyváros közösségeit, sok hangon és változatos formákban elmesélni történeteit. Így válik a következő két évben a projekt a Budapest Könyvfőváros kezdeményezés oszlopává, és így tudjuk rajta keresztül bemutatni a 150 éves Budapestet közös európai kultúrközösségünkben” – nyilatkozta a projekt kapcsán Gáspár Máté, a Budapest Brand Zrt. művészeti vezetője.

A 2022 szeptembere és 2024 júniusa között kibontakozó nemzetközi Ulysses-projekt fejleményeiről az augusztus végén induló www.ulysseseurope.eu weboldalon böngészhetők információk.

(Fotó forrása: National Library of Ireland)