Köddé vált Carles Puigdemont, ideges a katalán rendőrség

Továbbra is elfogatóparancs van érvényben vele szemben
A katalán rendőrség pénteken tovább folytatta a kutatást Carles Puigdemont, a régió volt elnöke után, akivel szemben elfogatóparancs van érvényben. A politikus ügyvédje ugyanakkor állítja, hogy védence már elhagyta Spanyolországot.

„Nem hiszek el semmit. Nem zárom ki, hogy még mindig Barcelonában van. Azt akarják, hogy higgyük el, hogy Belgiumban van. Amíg nincs bizonyítékunk, tovább fogjuk keresni” – fogalmazott Eduard Sallent rendőrfőnök sajtótájékoztatón Barcelonában.

Amint arról beszámoltunk, a hét éve belgiumi emigrációban élő szeparatista politikus csütörtökön reggel bukkant fel Barcelonában, és beszédet mondott a fogadására összegyűlt szimpatizánsoknak a politikai gyűlésen, amelyet pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) hirdetett meg.

Korábbi bejelentése szerint Puigdemont azért tért vissza, hogy részt vegyen a katalán parlament ülésén, amelyen Salvador Illát, a májusi tartományi választásokon győztes Katalán Szocialista Párt (PSC) jelöltjét elnökké választották a képviselők. A volt katalán államfő azonban a gyűlésen elhangzott felszólalását követően eltűnt a rendőrség által több mint kétezerfősre becsült tömegben.

Gonzalo Boye, a politikus ügyvédje pénteken nyilatkozott arról, hogy Puigdemont már elhagyta Spanyolországot, és minden úgy alakult, ahogy azt előre eltervezte. „Nem azért jött, hogy feladja magát, azért jött, hogy harcoljon” – mondta.

A spanyol legfelsőbb bíróság jelentést kért a katalán rendőrségtől, valamint a belügyminisztériumtól a letartóztatásra irányuló rendőri akció részleteiről és a kudarc okairól. A katalán rendőrfőnök elmondta: a hatóságok csütörtökön „a legmegfelelőbb pillanatra” vártak, hogy őrizetbe vegyék a volt elnököt, ám az események „másképp alakultak.” A rendőrök munkáját nehezítette, hogy a függetlenség-párti politikust közfunkciót betöltő személyek kísérték, és hatalmas tömeg vette körül a politikai gyűlésen, ahol megjelent. Megerősítette: a katalán rendőrség két tagját őrizetbe vették, annak a gyanújával, hogy segédkeztek Puigdemont szökésében. 

Carles Puigdemonttal szemben a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás, majd az annak nyomán elfogadott katalán függetlenségi nyilatkozat miatt emeltek vádat, eredetileg az alkotmányos rend ellen irányuló zendülés és közpénz hűtlen kezelése bűncselekményekben. Azonban a spanyol büntetőtörvénykönyv módosítását követően mára csak az utóbbi vádpont maradt érvényben.