KMN-Donaton és örömfőzés a 15. Kolozsvári Magyar Napokon

Augusztus 18-a éjfélig kedvezményesen lehet nevezni a terepfutásra
Augusztus 24-én, szombaton 10 órakor rajtol el az immár hatodik KMN-Donaton terepfutó verseny, amely az idén tizenötödik kiadásához érkező Kolozsvári Magyar Napok legnépszerűbb sporteseménye. A szervezők tervei szerint idén új, félmaratoni (21 kilométeres) távval bővül a megmérettetésre kínálkozó távolságok sora, valamint ismételten a törökvágási falumúzeum ad otthont – szintén augusztus 24-én – a hagyományos örömfőzésnek is.

A korábbi évekhez hasonlóan, a már bevált helyszínen, a Donát-legenda szülőföldjén, a törökvágási falumúzeum (Romulus Vuia Nemzeti Néprajzi Park) és a Hója-erdő területén mérhetik össze tudásukat a KMN-Donaton terepfutó verseny résztvevői tizenegy különböző kategóriában és négy különböző – 1, 5, 10 és 21 kilométeres – távon.

Az érdeklődők a www.donaton.ro honlapon jelentkezhetnek július 15-től augusztus 22-e déli 12 óráig, augusztus 18-án éjfélig kedvezményes nevezési díjjal. További, nevezéssel és nevezési díjakkal kapcsolatos információkat ugyancsak a honlapon olvashatnak. A versenyzőknek ajándékcsomagot, mikrocsipes rajtszámot, a frissítőpontoknál vizet, gyümölcsöt, müzliszeletet biztosítanak, a befutók teljesítményét pedig éremmel jutalmazzák.

Mint ismeretes, a legenda szerint – közel 400 évvel ezelőtt – épp a Hója-erdő területén (a KMN-Donaton terepfutó verseny mai helyszínén) legeltetett Donát, aki egy éjszaka felfigyelt a Törökvágásnál Kolozsvár ellen vonuló török seregre. Ezt követően a hős pásztor lélekszakadva futott be a városba, bezörgetett a Monostor-kapun, s rohant egyenest a városházára. Csak annyi ideje volt, hogy riassza a városlakókat, majd holtan összerogyott, de a katonaságot hamar összetrombitálták, s elkergették az ellenséget. Az idén hatodszor megszervezett versennyel ismét rá emlékeznek a szervezők.

Szintén a falumúzeumba várják – augusztus 24-én 9 órától – a sütni-főzni vágyókat, a munkaközösségeket és a baráti társaságokat, valamint a profi és amatőr szakácsokat. Az örömfőzésre augusztus 9-ig jelentkezhetnek az érdeklődők a 0743-296613-as telefonszámon vagy a gasztro@magyarnapok.ro címen. A helyszínen a kalotaszegi fiatal zenészek élő muzsikája, számos gyermekprogram és a lelkes közönség garantálja majd a jó hangulatot. Az örömfőzés végén – szokás szerint –az elkészített finomságok zsűrizésére és az ünnepélyes díjátadóra is sor kerül.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Egy 44-tagú magyarországi turistacsoport, egy idegenvezető és két buszsofőr került kórházba Romániában ételmérgezési tünetekkel, miután herkulesfürdői szálláshelyükön ettek – közölte kedden az Adevarul hírportál.
Közhír