Kitüntette Kövesit a svéd nagykövetség

Kitüntette Kövesit a svéd nagykövetség
Kitüntetést vett át ma Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze a svéd nagykövetségen. Köszönőbeszédében elmondta, a korrupcióellenes ügyészek elleni nyomásgyakorlások nem járnak sikerrel, a nyomozások pedig folytatódnak.

„Amikor a korrupcióellenes harc eszközeiről beszélünk, Svédország számunkra követendő példaként szolgál. A mentelmi jog és különleges előjogok hiánya, a közpénzek elköltésének átláthatósága, amelyeket Svédország alkotmánya több mint 200 éve tartalmaz, méltók arra, hogy országunk is átvegye őket. (…) Ez a megtisztelő kitüntetés számomra azoknak a folyamatos erőfeszítéseknek az elismerését jelenti, amit a DNA-nál dolgozó munkatársaim tesznek, hogy professzionális módon és becsületesen harcoljanak a magas szintű korrupció ellen. Az én érdemem csupán annyi, hogy bátor szakemberekből álló csapatot irányítok, akik hisznek a korrupció nélküli Romániában, egy olyan országban, ahol a becsület reflex, a kompetencia pedig a legfontosabb kritérium. (...) Minden nyomásgyakorlás, minden megfélemlítési, személyes vagy szakmai zaklatási kísérlet sikertelen. Ugyanilyen következetesen és határozottan folytatjuk a munkánkat. (…) A munkánk sokakat nyugtalanít, akik eddig érinthetetlennek gondolták magukat, és akik az állami intézményeket személyes érdekekre akarták használni. Nyilvánvaló, hogy még mindig vannak kihívásaink, amiken túl kell lépnünk, de mi folytatjuk a nyomozásokat” – mondta Laura Codruţa Kövesi, amikor átvette kitüntetését a svéd nagykövetségen.

A DNA főügyészét a svéd király a Sarkcsillag Érdemrend Parancsnoki fokozatával tüntette ki, az indoklás szerint „a romániai korrupció ellen folytatott lankadatlan és bátor harcáért, amely a román jogállamiság és az átláthatóság javításának fontos lépése”.

Az érdemrendet Anneli Lindahl Kenny, Svédország bukaresti nagykövete adta át, az ünnepségen jelen voltak a DNA, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége, illetve az igazságügyi minisztérium képviselői.