Kimutatták, hogy előnyös a négy munkanapos hét

: A csökkentett munkaidő nem alkalmazható minden tevékenységi területen

Kimutatták, hogy előnyös a négy munkanapos hét
Nyilvánosságra hozták nemrég az eredményét annak a megfigyelésnek, amelynek során több ország több vállalata kísérleti jelleggel bevezette több hónapra a heti négy napos munkaprogramot. Nyugateurópai nagyvállalatok és azok alkalmazottainak tapasztalata valamint véleménye teljességgel kedvező, a munkavállalók nagy része nyilatkozott úgy, hogy “semennyi pénzért” nem állnának vissza a régi, heti öt napos munkaprogramra. Romániai cégek is kipróbálták a munkabeosztásnak és programnak ezt a változatát, és hasonlóan pozítivan nyilatkoztak az eredményekről. Amennyiben a jövőben többen is áttérnének ilyen munkaprogramra, az egyértelműen életmódváltást jelentene. Természetesen tekintettel kell lenni arra, hogy nem minden tevékenységi területen lehet bevezetni a heti lecsökkentett munkaprogramot, továbbá ennek egy lehetőségnek kell lennie, amit a munkaadó felajánl, nem pedig kötelező jogosultságnak, amelyet az alkalmazott elvár – fogalmazták meg személyzetis szakemberek.

A négynapos munkahét témáját egyre gyakrabban vetik fel vállalati szervezeti környezetben. Több tanulmány is foglalkozott ezzel, és kimutatták, hogy a rövidebb munkahét, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy kevesebb napot dolgozzanak a juttatások vagy a fizetés megváltoztatása nélkül, növelheti a termelékenységet és az általános elégedettséget egy vállalaton belül.  A négy munkanapos hét ötlete sem új, hiszen például Új Zélandon rég bevezették, de újabban egyre több európai országban is áttértek erre a munkaprogramra. Egyes vállalatok azt állítják, hogy alkalmazottaik termelékenyebbek a kevesebb munkanap alatt, hiszen jobban koncentrálnak, tudván, hogy ezután több szabadidejük lesz. Ráadásul a kevesebb munkanapnak köszönhetően több időt tölthetnek a családdal és a barátokkal, ami segíthet megelőzni a kiégést, kimerülést azon alkalmazottak körében, akik naponta hosszú órákat töltenek az irodában. 

Még tavaly indítottak el egy féléves kísérleti programot Nagy Britanniában a négynapos munkahétről, amely világviszonylatban az egyik legnagyobb ilyen felmérés volt, számos vállalat részvételével. A nemrég összegzett és nyilvánosságra hozott adatok szerint a programban részt vevő alkalmazottak 15 százaléka nyilatkozta, hogy “semennyi pénzért”nem állnának vissza a régi munkaprogramra. A 4 Day Week Global által végzett kísérleti programba közel három millió alkalmazott kapcsolódott be, a megfigyelésben személyzeti és vállalati kérdésekkel foglalkozó szakemberek, egyetemi kutatók is részt vettek. Lényeges volt, hogy a felmérés során, amelyben a munkaprogramot különböző módon is csökkenthették a munkáltatók, ne változzon az alkalmazottak juttatása, tehát folyamatosan meg kellett kapniuk az addigi teljes keresetüket. A program végén a résztvevő alkalmazottak kedvezően nyilatkoztak olyan tényezőkről is, mint a pihentetőbb alvás, kevesebb stress, teljesebb magánélet és jobb mentális egészség. Lényeges megállapítás volt az is a program végén, hogy a résztvevő vállalatok bevétele, nyeresége sem csökkent ez idő alatt, sőt, a korábbi és azonos időszakban mért eredményekhez mérten akár 35 százalékos növekedést is jegyeztek. Csökkent ugyanakkor a felmondások száma. A kísérleti program 61 vállalata közül 38 döntött amellett, hogy folytatja a négynapos munkahét fokozatos bevezetését, 18 vállalat azt nyilatkozta, hogy ez az átállás már állandó lesz, kettő még teszteli a programot, három pedig nem folytatja.

"Sokan kérdezik, hogyan lehetséges, hogy az emberek kevesebbet dolgozzanak, de ugyanolyan produktívak legyenek. A válasz egyszerű: minél kipihentebb vagy, annál motiváltabb leszel, és annál jobban tudsz működni, dolgozni. Az emberek nem lesznek lustábbak, hanem igenis motiváltabbak lesznek a keményebb, kitartóbb munkára és a termelékenységre, mert tudják, hogy egy plusz pihenőnap áll előttük" – idézték 4 Days Week képviselőjét. Az eredmények kimutatták, hogy a termelékenység változatlan maradt ilyen feltételek mellett is, ugyanakkor 23 vállalat esetében, amelyek a felmérés során beszámoltak eredményeikről, a nyereség 1,4%-kal nőtt.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!