Kilométerenként egymillió euróért épült az Erdélyi-szigethegység útja (VIDEÓVAL)

Csodaszép tájakon halad a 6 év alatt megépített 25 kilométeres autóút

Kilométerenként egymillió euróért épült az Erdélyi-szigethegység útja (VIDEÓVAL)
Szinte száz százalékban európai pénzekből megvalósított projekt eredményét mutatták be az újságíróknak szerdán Kolozs és Bihar megye határában, a Dregán-gátnál: az Erdélyi-szigethegységen áthaladó 764B és 108K jelzésű út teljes körű felújítását 2017 decemberében kezdték el és 2023 elején fejezték be. Tulajdonképpen az E60-as főúton lévő Kissebes községtől a Bihar megyében az E79-es főúton található Belényesig tartó útszakasz Kolozs megyei részéről van szó, amelynek a hossza alig több mint 25 kilométer, mondták az illetékesek. Megtudtuk azt is, hogy a projekt összértéke 161 millió lej – a kivitelezés a földrajzi viszonyok és a hidak felújítása miatt került ilyen sokba. A helybéliek és a Kolozs Megyei Tanács illetékesei a régió igen jelentős turisztikai potenciálját hangsúlyozták, míg a sajtó képviselői a személygépkocsival könnyen megközelíthető természetet féltették.

A Kolozs Megyei Tanácsnak a Hóstát/Mărăşti téren található székhelyétől a Dregán-gátnál található Art 1000 nevű panzió konferenciaterméig tartó kétórás autózás a kisbusszal kissé elnyűtte az utasokat, ám a turisztikai létesítmény teraszáról nyíló csodálatos látvány és a friss levegő mindenkit azonnal feléleszt: a régió egyik legcsodálatosabb helyén vagyunk.

Utunk tulajdonképpen az E60-as jelzésű főútról való letérőnél kezdődik, a Kissebes (Poieni) község határában lévő Dregán-völgy (Valea Drăganului) vonatállomásánál. Az azonos nevű településen haladunk át, az eső után felszálló pára még a dombokat simogatja, kecskék, tehenek, lovak békésen legelnek a parasztházak közötti mezőkön. Autentikus vidéki környezet vesz körül bennünketA falubeliek kutyái gondtalanul heverésznek az új aszfalton, ahhoz vannak szokva, hogy az 1954-ben lebetonozott úton lassan haladnak a gépkocsik, van idejük komótosan odébbállni, most viszont más a helyzet: kisbuszunk sebesen halad, sokszor dudál, hogy álljanak félre. Többször erőteljesen fékez a sofőr, de nem csak a kutyák miatt: van itt aszfalton haladó kecske, szamár, macska is, mindegyiket félti-óvja.

Arra is figyelmesek leszünk, hogy a Dregán-völgyben egymást érik a panziók. Viságmezőn (Lunca Vişagului) már kevesebb van belőlük, itt már az út is meredeken emelkedik, nem annyira széles a völgy.

Az út mindenhol kifogástalan állapotban van: nem véletlenül, hiszen az E60-as főúttól a Bihar megye határáig tartó alig több mint 25 kilométer hosszú utat hivatalosan már februárban átadták, a projekt lezárását – a sajtó jelenlétében – viszont ünnepelték.

A Dregán-tóra és a környék erdővel borított dombjaira pazar kilátást nyújtó konferenciateremben Vákár István elmondja: a munkálatok hat évet tartottak, a projekt részeként elvégzett építkezés pedig 133 millió lejbe került. Hogy miért ilyen sok? – előzi meg a kérdéssel az újságírókat. Egy kilométer egy millió euró– Elsősorban a földrajzi adottságok miatt, ám ez tulajdonképpen csak töredékét jelentette a kihívásoknak. Szinte mindenhol megerősített szalagkorlátokat kellett elhelyezni, sok helyen speciális hálók segítségével akadályozzák meg azt, hogy a kősziklák az úttestre hulljanak, hat hidat teljesen fel kellett újítani, a Sebes-Körös fölöttit pedig a nulláról felépíteni. Ugyanakkor buszmegállókat, parkolókat, pihenőhelyeket, járdákat kellett korszerűsíteni vagy kialakítani, támfalakat kellett megerősíteni vagy építeni – magyarázta a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Lévén, hogy számítások szerint egy kilométer korszerűsített út egymillió euróba került, azért akár a Platina út nevet is viselhetné, vetették fel az újságírók.

Vákár István hozzátette: a kistérség igen jelentős turisztikai potenciállal rendelkezik, a kedvezményezettek a régióbeli turisták, a panziók és vendégházak tulajdonosai és vendégei, valamint  Kissebes (Poieni) és Székelyjó (Săcuieu) község lakói. Kiemelte: a beruházás annak az európai projektnek a részét képezi, amely Kolozs és Bihar megye településeit kapcsolja be a TEN-T közlekedési hálózatba. Mint ismeretes, ez transzeurópai közúti, vasúti, légi és vízi közlekedési hálózat, amelynek célja, hogy az egész európai kontinens közlekedését szolgálja.

A fát szállító teherkocsik desztruktív hatásaFelvetettük: útközben több fakitermelő telepet is láttunk, a teherkocsik pedig rekordidőn belül tönkreteszik az utat. – Remélem, a helyi közösség megérti, a térség gazdasági fejlődése szempontjából mennyire fontos az ilyen infrastrukturális befektetés, és nem teszik tönkre. Kétségtelen, hogy az út korszerűsítésével megnövekszik a telkek és az épületek értéke, sőt turizmusban érdekelt befektetőkre is lehet számítani. Korábban mindenki nehezményezte, hogy az út gyatra állapota miatt kevés a turista, az európai pénzek felhasználásával épített panziók tulajdonosai folyamatosan panaszkodtak, hogy képtelenek elérni a brüsszeli források által támasztott látogatottsági feltételeket – mondta Vákár.

Megemlítette: amennyiben a Dregán vízgyűjtő tó közelében ismét megszervezik a MOX elektronikus zenei fesztivált, a szervezők és a résztvevők európai szintű úthálózatnak örvendhetnek.

(Borítókép: Kiss Olivér)