Killyéni-emlékverseny: nagy harc családias hangulatban

Killyéni-emlékverseny: nagy harc családias hangulatban
Killyéni-emlékverseny: nagy harc családias hangulatban

Családias hangulat, nevetgélés és szórakozás (vagy inkább jókedv) – ezek voltak a fő elemei az idén tízedik alkalommal megszervezett Killyéni Péter Atlétikai Emlékversenynek. A Haţieganu sportpark atlétika pályáján nagy diáksereg várta reggel kilenckor a verseny kezdetét és a lehetőséget, hogy bebizonyítsák: menyire felkészültek és ügyesek.

„Amikor elindítottuk a versenyt, nem voltak nagy elvárásaink. Tudtuk, hogy az édesapám (Killyéni Péter – szerk. megj.) kollegái eljönnek segíteni, az iskolák megszervezik, de őszintén nem volt idő azon gondolkodni, hogy milyen az elvárás, ez évről évre alakult” – magyarázta lapunknak Killyéni András sporttörténész. A verseny célja, hogy szeretesse meg a diákokkal a sportolást „Az álmunk az volt, hogy a szabadba hozzuk ki a gyerekeket sportolni, és nem is gondoltuk, hogy ilyen, immár tíz éves versenysorozat lesz belőle, amelynek köszönhetően több száz gyerekkel megismertettük és megszerettettük az atlétikát” – tette hozzá.

Ahol szerelmek is szövődnek

„Még a vakáció előtt elkezdtem magamtól szaladni, és a héten elkezdtünk gyakorolni a versenyre a csapattal” – mesélt a felkészülésről a Református Kollégium kilencedik osztályos tanulója, Lixandru Antónia, aki nagyon jól teljesített az idei versenyen: két aranyérmet szerzett a 80 m-es illetve 800 m-es síkfutáson. „A családom támogat, és szeretem ezt csinálni. Nagyon szeretek sportolni” – mondta búcsúzóban.

Az évek során nagyon sok jó dolog történt a versenyen, sok jó teljesítmény született, és számos sikeres diák jár vissza évről évre, nagy szeretettel. „Meg vagyok győződve, hogy minden egyes iskolának megvannak a maga kiemelkedő eredményei. Én mindenképpen kiemelném Miklós Andreát, aki már két évvel ezelőtt olimpián vett részt. Ő itt, az emlékversenyen ötödikes lányként tűnt fel, ha jól emlékszem, és kegyetlenül megverte a társaságot. Hasonlóan kiemelném Buidin Thomast, aki a fiúknál nyert tíz aranyérmet, szintén úgy négy év alatt. Ezeket én érzem nagyon fontosnak, de mindenkinek mást és mást jelent a siker. Az, hogy itt lehet a szamosújvári gimnázium második alkalommal, hogy volt év, amikor Torda is vett részt, s hogy a hallássérültek iskolája is sokszor jött és versenyzett – ezek mind óriási sikerek” – emlékezett vidáman Killyéni András.

„Nagy a harc a pályán, de a hangulat nagyon családias. A diákok beszélgetnek, ismerkednek, és mi tudjuk, hogy itt nagy szerelmek is születtek” – tette hozzá mosolyogva Tőkés-Szondi Edit, tornatanárnő.

Persze a tíz év alatt voltak apróbb kellemetlenségek is, de „…igazán a pozitív dolgok fontosak. Volt olyan is, amikor szaladtunk az eső elöl, amikor a nyakunkba csorgott, rögbi mérkőzést szerveztek ránk nem egyszer, számos ilyen eset volt. Három verseny zajlott egyszerre egy helyen és egyezkedniük kellett a szervezőknek, hogyan zajlódjanak le… A lényeg, hogy ezek motiválnak, hogy következő évben még magasabb szintre tegyük a mércét” – összegzett végül a sporttörténész.

A verseny nagyon családias hangulatban zajlott, a szervező tanárok – Vătămăniuc-Bartha Éva-Tímea (Apáczai), Tökés-Szondi Edit (Apáczai), Varga Szilveszter (Apáczai), Kiss Gergely-Antal (Református Kollégium) és Finta István (Református Kollégium) – minden apróságra odafigyeltek annak érdekében, hogy a verseny a legjobb körülmények között zajlódjon le.

A dobogósok:

Lányok:

80 m síkfutás: 1. Lixandru Antónia (Református Kollégium), 2. Miklós Eszter (Apáczai líceum), Ács Ines (Báthory líceum);

800 m síkfutás: 1. Lixandru Antónia, 2. Vajas Zsófia (Apáczai), 3. Kis Ágnes (Szamosújvár);

távolugrás: 1. Győri Beatrix (Apáczai), 2. Boancă Krisztina (Brassai), 3. Pap Krisztina (Ref. Kollégium);

súlylökés: 1. Ábrahám Anita (Apáczai), 2. Ács Petra (Báthory), 3. László Rebeka (Református Kollégium).

Fiúk:

100 m síkfutás: 1. Máté Dávid Márk (O. Ghibu líceum), 2. Barazsuly Márk (Brassai), Pop Tamás (Báthory);

1000 m síkfutás: 1. Kovács Tamás (Báthory), 2. Vigh Lóránd (Apáczai), 3. Incze Bordi Bence (Református Kollégium);

távolugrás: 1. Istenes Lóránd (Báthory), 2. Barazsuly Márk, 3. Horváth Péter (Unitárius Kollégium);

súlylökés: 1. Túrós Ferenc Ákos (Báthory), 2. Babos Sándor (JZSUK), 3. László Árpád (Ref. Kollégium).

4x100 m staféta – vegyes: 1. Istenes Lóránd, Pop Tamás, Willing Boglárka, Ács Ines (Báthory), 2. Máté Dávid Márk, Enyedi Albert Otto, Forrai Lea Boglárka, Miklós Andrea (O. Ghibu); 3. Szilágyi Zsófia, Kovács Gyula, Szatmári Eszter, Loghin Adorján (JZSUK).

A pontversenyben a lányoknál az Apáczai líceum csapata végzett az első helyen a Református Kollégium és Báthory előtt, míg a fiúknál a Báthory az első az azonos pontszámú unitárius, illetve református kollégium előtt. Az összesített pontversenyt tehát a Báthory nyerte.

KÉP ÉS SZÖVEG: MISKE ANNA