Kik méretkeznek meg az RMDSZ önkormányzati jelöltlistáin?

Csütörtökön és pénteken tartják a rangsoroló üléseket

panó
Kolozsváron is megjelentek az RMDSZ választási plakátjai. Fotó: Rohonyi D. Iván
Heten nyújtották be pályázatukat az RMDSZ Kolozs megyei önkormányzati képviselői listájára, elnökjelöltnek Csoma Botond, megyei elnök, parlamenti képviselő jelentkezett – derül ki az RMDSZ megyei szervezetének tájékoztatásából. A jelöltek az április 11-re, csütörtökre összehívott Kolozs Megyei Képviselők Tanácsának (MKT) ülésén méretkeznek meg. A testület döntése alapján dől majd el, ki hányadik helyet foglalja el a június 9-i önkormányzati választáson az RMDSZ listáján. A kolozsvári városi tanácsos-jelöltségre tizenegyen iktatták jelentkezési dossziéjukat. Kolozsvári polgármester-jelöltnek Oláh Emese, jelenlegi alpolgármester jelentkezett. A városi lista rangsoráról április 12-én, pénteken küldöttgyűlés dönt majd. Csoma Botond a Szabadság kérdésére nem kívánta kommentálni, hogy miért jelölteti magát a Kolozs megyei tanács elnöki tisztségére. Mint mondta, erről az MKT csütörtöki rangsoroló ülésén fog majd tájékoztatni.

Az RMDSZ Kolozs megyei tanácsosi listájára jelentkezett:  Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezete ügyvezető elnöke, megyei tanácsos;  Balla Ferenc, a Kallós Zoltán Alapítvány igazgatója, megyei tanácsos;  Lőrinczi Zoltán, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) munkatársa, megyei tanácsos;  Okos Rigó Dénes, a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola igazgatója; Rés Éva, vállalkozó, az RMDSZ Kolozs megyei Nőszervezetének elnöke, megyei tanácsos;  Szabó-Csorba Zsuzsanna-Emese, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum elnöke; Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

A kolozsvári városi tanácsosi listára jelentkezett: Andacs Zsolt Levente, az Országos Magyar Diákszövetség leköszönő elnöke; Azzola Katalin, ügyvéd, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke; Dr. Bódizs György, a Kolozsvári Rehabilitációs Kórház ügyvezető igazgatója;  Fugel Edina, az MCC Erdélyi szakmai tevékenységért felelős igazgatója, városi tanácsos; Horváth László, vállalkozó, nyugdíjas; Dr. Imre István, orvos, az Eletmentő projekt egyik vezetője; Kerekes Adelhaida, Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes; Oláh Emese, alpolgármester; Rácz Béla-Gergely, egyetemi oktató, városi tanácsos; Sarucan Emilia, nyugdíjas; Veres Enikő, a Kolozsvár Társaság ügyvezető igazgatója. 

Jelenleg az RMDSZ öt képviselővel rendelkezik a 37 tagú Kolozs Megyei Tanácsban: Vákár István alelnök, valamint Antal Géza, Balla Ferenc, Lőrinczi Zoltán és Rés Éva tanácsosok nyertek mandátumot négy évvel ezelőtt. A 27 tagú kolozsvári tanácsban az RMDSZ-nek négy képviselője tevékenykedik Oláh Emese alpolgármester, illetve Fugel Edina, Rácz-Béla Gergely és Rácz Levente Zsolt személyében.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol