Kiállításmaraton a Mátyás-házban

Kiállításmaraton a Mátyás-házban
Folyamatosan bővülő tárlaton mutatkoznak be a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervező Egyetem diákjai: május 3. és 31. között a Mátyás szülőházában kialakított galériában szervezik meg a 8. Expo maratont, amely során összesen 16 kiállítás látható – olvasható az intézmény közleményében.

Az egyetem, a Mátyás-házi galéria, az egyetem Universitart Egyesülete és diákegyesülete együttműködésében létrejött projekt célja egy olyan platform létrehozása, amely kiállítási lehetőséget biztosít a fiatal művészeknek, és amely arra bíztatja őket, hogy kapcsolatba lépjenek a nagyközönséggel. A rendezvény előző kiadásain 130 diák debütkiállítását láthatta a kolozsvári közönség.

A kiállításmaraton május 3-án kettős tárlatmegnyitóval nyílt, ezekhez május végéig hetente két alkalommal – keddenként és csütörtökönként – további 14 kiállítás „csatlakozik”. A tárlatok anyagát a kolozsvári egyetemen alapképzést befejező vagy mesterképzésben részesülő tanulók festészeti, fotó-videó-, grafikai-, textil-, szobrászati- és kerámia alkotásai alkotják.

A rendezvényt május 31-én díjátadó zárja, a maraton fődíja egy dokumentációs jellegű kirándulás a Liverpooli Biennáléra, amelyet a közönség szavazatai alapján nyerhet el egy kiállító diák. A gálán továbbá elismerik a koncepciót, az alkotások minőségét, két díjat adnak át az egy percnél rövidebb filmeknek, de az Expo maraton partnerszervezetei is jutalmazzák a kiállítókat.

A tárlatok május 31-ig látogathatók a Mátyás-házi galériában.