Kezdődik a koncertévad – új igazgató a filharmónia élén

Kezdődik a koncertévad – új igazgató a filharmónia élén
Pénteken kezdődik a kolozsvári Transilvania Filharmónia 2021/2022-es koncertévada. Silvia Sbârciu, az intézmény nemrég kinevezett igazgatója elmondta: az egyre rosszabbodó járványügyi helyzetben is terveznek-szerveznek, októberben például a Kolozsvári Zenei Őszt.

Silvia Sbârciu kijelentette: igazgatói tevékenységének középpontjában a fiatal tehetségek felkarolása és a közönség bevonzása áll. Silvia Sbârciu zongoraművész, zeneakadémiai oktató, a Román Mozart Társaság  elnöke versenyvizsgán nyerte el a tisztséget, és augusztus 1-jétől vezeti az intézményt. Első bemutatkozó sajtótájékoztatójára egy nappal a koncertévad kezdete előtt, szeptember 16-án került sor.

– Igazgatóként egyik fő törekvésem az, hogy lehetőséget adjak a fiatal előadóművészeknek, hogy az ország egyik legjobb zenekarával és híres karmesterekkel lépjenek fel szólistaként. Ezért még szorosabb együttműködést kívánok megvalósítani a Gheorghe Dima Zeneakadémiával és a Sigismund Toduță Zenei Főgimnáziummal. Ugyanakkor szándékunkban áll egy harminc tagú ifjúsági zenekart létrehozni a zeneakadémia hallgatóiból, akik elsajátítják a zenekari muzsikálás alapjait, és a tanulmányaik elvégzése után akár el is helyezkedhetnek zenekari előadóként – nyilatkozta Silvia Sbârciu.

Az intézményvezető a sajtótájékoztatón elmondta: a hagyományos pénteki koncertek mellett igyekeznek másfajta  – dzsessz- és rockzene, számítógépes játékokat aláfestő zene  – koncerteket is szervezni. Az igazgató fontosnak tartja, hogy több  női karmestert hívjon meg ebben az évadban.

A Transilvania Filharmóniát fenntartó Kolozs Megyei Tanácsot képviselve Vákár István megyei tanácsi alelnök elmondta: a tanács kész biztosítani az intézmény működéséhez szükséges feltételeket, ehhez pedig folytonosságot és gyümölcsöző tevékenységet kívánt. Vákár bízik abban, hogy a filharmóniában jól képzett szakemberek fejtik ki tevékenységüket, akik a továbbiakban is megőrzik az intézmény sikerét.

A Kolozsvári Zenei Ősz egész októbert felöleli: október elsején kezdődik, illetve október 29-én zárul szimfonikus koncerttel. A zeneakadémiával közösen szerveznek egyéni szólóesteket és kamaraesteket. Amennyiben a járványügyi helyzet rosszabbodik, akkor online közvetítik a koncerteket, amelyekre szintén jegyet kell váltani. Megtudtuk: a filharmónia zenekara hamarosan varsói turnéra megy, a kórus és a zenekar pedig több  lemezfelvételen vesz részt, amelynek során Verdi Álarcosbál, illetve Alban Berg Lulu című operáját örökítik meg.