Kevés a strand, a hűsölési lehetőség Kolozsváron

Meghosszabbíthatják a vészjelzést a kánikula miatt

Kevés a strand, a hűsölési lehetőség Kolozsváron
Kánikula várható a közelgő napokban nemcsak Európában, hanem Romániában is, az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga és narancssárga figyelmeztető jelzést bocsátott ki az ország háromnegyedére. Kellemetlen hőérzettel párosuló kánikula várható a következő két hétben, amit időnként futó záporok hűsítenek. Ráadásul a kánikula miatti érvényes figyelmeztető jelzést akár a hétvégéig meg is hosszabbíthatják. Az ország déli részén a hőmérséklet elérheti a negyven Celsius-fokot is. A nagyobb mértékű vízivás mellett skót kutatók arra figyelmeztettek: a tej az ásványvíznél vagy az úgynevezett sima víznél jobban hidratál. Bár a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal általában ilyentájt teszi közzé a kánikula kapcsán foganatosított intézkedéseit, idén még nem történ semmi e téren. Sőt, a főtéri szökőkút sem működik. És ahhoz képest, hogy Kolozsváron több százezer ember él, még mindig nagyon kevés a strandok száma.

ÖSSZEFOGLALÓ

Románia területének háromnegyedére figyelmeztető sárga és narancssárga jelzést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgáltat (ANM), és az előrejelzések szerint ezt akár a hétvégéig meghosszabbíthatják. Az ország déli részén akár a negyven fokot is elérheti a levegő hőmérséklete. De nemcsak 37-39 Celsius-fok közötti hőmérsékletre várhatunk, hanem a levegő nedvességtartalma is meghaladhatja a kritikus 80 százalékot. A minimum pedig 1–24 Celsius-fok között várható.

Még ennél is kritikusabb a helyzet Olaszországban, ahol az egészségügyi miniszter vészhelyzetet hirdetett tizenhat városban, többek között Rómában, Bolognában és Firenzében. A szakemberek azt is kilátásba helyezték, hogy Szardínián megdől a 48,8 Celsius-fokos melegrekord, amelyet 2021-ben mértek. Görögországban is negyven fok körüli vagy azt meghaladó hőmérsékletet mértek az elmúlt napokban. Ezért az ország leglátványosabb turisztikai célpontját, az Akropoliszt lezárták az odalátogató turisták védelmében. A nagy meleg miatt Spanyolországban a La Palma szigeten kitört erdőtűz következtében ötszáz személyt kellett kimenekíteni lakhelyéről. Ami pedig Európa felénk közelebb eső részét illeti, Szerbiában és Magyarországon már 35 Celsius-fok körüli hőmérsékletet is mértek. A meteorológusok szerint a globális felmelegedés miatt egyre gyakoribbak és egyre többet tartanak a magas hőmérsékleti értékek.

A skót Szent András-egyetem kutatói által elvégzett és nemrég közzétett tudományos kutatás szerint a tej az ásványvíznél vagy az úgynevezett sima víznél jobban hidratál nagy melegben. Ennek az a magyarázata, hogy a tej laktózt, cukrot, proteint és zsírt tartalmaz, amelyeknek köszönhetően a gyomorban levő folyadékok lassabban ürülnek ki, ezért a hidratálás hosszabb ideig tart. Kánikulában a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal általában segélynyújtó és vízosztó pontokat létesített a város több pontján is, ám ez idén elmaradt. Évekig a főtéri szökőkútban hűsöltek az arra járók, a gyerekek pedig boldogan tapicskáltak a vízben. De most erre sincs lehetőség. A Kolozsvári Polgármesteri Hivataltól kapott válaszokból kiderül: jelenleg Kolozsváron csupán egy szökőkút működik, a másikat biztonsági okokból ideiglenesen leállították.

– A Széchenyi téri, pontosabban a Florin Piersic filmszínház előtti szökőkút időnként félórás időintervallumokra leáll, ugyanis a rendszert működtető szivattyúnak le kell hűlniük. A főtéri szökőkút biztonsági okok miatt nem működik. Újra kell tervezni az egész rendszert, amit építkezési munkálatok követnek majd – tudatta lapunkkal a városháza illetékese.

Megtudtuk: a főtéri szökőkutat azért nem indították el, mert télen rosszabbodott az azt működtető rendszer állapota. Az a víz, ami kifolyik belőle a föld alá, elérhet az áramot vezető kábelekhez, ezért a szakembereknek az egész rendszert újra kell gondolniuk – tette hozzá az illetékes. Hétfőn a városháza munkatársai hozzáláttak a Széchenyi téri szökőkút takarításához.

Ami a kolozsvári strandokat és úszási lehetőséget illeti, hétfőn megnyílt a Kolozsvári Közterület-fenntartó Vállalat (RADP) által működtetett, a Donát/Grigorescu negyed végén található fedett medence. A létesítmény hétfőtől péntekig 6–21.45 óra között, szombaton 7–16.45 óra között, vasárnap 7–15 óra között látogatható. A felnőttek számára a belépő 30 lej, iskolások, egyetemi hallgatók, nyugdíjasok és fogyatékkal élők számára 20 lej. Bérletet is lehet váltani. A tíz alkalomra érvényes felnőtteknek szánt bérlet 220 lej (hatvan napig érvényes), ugyanez kisgyerekeknek, egyetemi hallgatóknak, nyugdíjasoknak és fogyatékkal élőknek 150 lejbe kerül. A hatvan napig érvényes ajándékutalványért pedig 220 lejt kell fizetni. Havi bérletet a felnőttek 350 lejért, míg a többiek 250 lejért válthatnak. Úszótanfolyamokat is szerveznek: iskolásoknak a nyolc 50 perces foglalkozásból álló kurzus 150 lejbe kerül (a tanfolyamokat 8–13 óra között szervezik). Egyéni foglalkozásért 60 lejt kell fizetni alkalmanként. A tanfolyam időtartama ebben az esetben is ötven perc.

A kolozsváriak által Clujana strandként ismert létesítmény június 29-től várja a látogatókat. A vezetőség szerint az árak nem változtak tavalyhoz képest. Ezen a strandon 700 napozóhely áll az ügyfelek rendelkezésére, a gyerekek számára pedig három vízi csúszdát és új játszóteret szereltek fel. A belépő felnőttek számára hétfőtől péntekig naponta 50 lej, szombaton és vasárnap 60 lej, 17 óra után pedig csak 40 lejt kell fizetni. A 3–14 év közötti gyerekek belépője 40 lejbe, 17 óra után csak 30 lejbe kerül. 0–3 év közötti gyerekekért 30 lejt, 17 óra után 20 lejt kell fizetni. A 65 évnél idősebb személyeknek 40 lejt, míg 17 óra után csak 30 lejt kell fizetniük.

Kolozsváron kevés a strand, de szerencsére száz kilométeres körzetben több üdülési lehetőséget kínáló létesítmény közül lehet válogatni. Ilyen például a 25 kilométerre található kolozsi sós fürdő, amely mindennap 8–21 óra között látogatható. A felnőttek 30 lejért válthatnak belépőt 8–18 óra között, ami 18 óra után már csak 15 lejbe kerül. Gyerekek esetében ez az összeg 15 lej (8–18 óra között) és 10 lej (18–20 óra között). Azok, akik a strandot és a meleg vizű fürdőt is igénybe akarják venni, 50 lejt (felnőtteknek, 8–18 óra között), illetve 30 lejt (gyerekeknek, 8–18 óra között) kell fizetniük. Aki csak 18–19.30 óra között veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat negyven lejből megússza, ha felnőtt, és 20 lejből, ha gyermek. A meleg vizű fürdő használatára bérletet is lehet váltani: a tizenkét alkalomra érvényes felnőtt bérlet 500, a gyerekbérlet 350 lej. A parkolóért 10 lejt, a napozóágyért is 10 lejt kell fizetni. Sátorhelyért vagy lakókocsi-parkolóért 75 lejt kell naponta fizetnie a családnak.

A Kolozsvártól 60 kilométerre található Désen is működik sós fürdő felnőtt- és gyerekmedencével, amelyet 35 lejes belépődíj kifizetésével lehet igénybe venni. A 16 óra utáni kedvezményes jegy ára 25 lej. Bérletet, amely 15 alkalmat feltételez, 300 lejért lehet váltani. Napágyat 10 lejért, focipályát óránkénti 150 lejért, teniszpályát óránkénti 40 lejért lehet bérelni. A tízévesnél kisebb gyerekek számára ingyenes a fürdőzés, az tízévesnél nagyobbaknak teljes jegyet kell váltaniuk. A tízfősnél nagyobb csoportoknak 50 százalékos kedvezmény jár. Tizenöt kilométerre Kolozsvártól, Szelicse községben az előkelő Sun Tropez névre hallgató létesítmény várja az érdeklődőket naponta 9–21 óra között. Itt két medencét alakítottak ki az ötévesnél kisebb gyerekek számára, egy medencét az 5–12 év közötti gyerekeknek, egy medencét a fiataloknak és a felnőtteknek, két medencét pedig kizárólag a 18. életévüket betöltött személyek számára. Hétfőtől péntekig a felnőtteknek 60 lejes, a 2–14 év közötti gyerekeknek pedig 40 lejes belépőt kell fizetniük. Az ár tartalmazza a napozóágy használatát is. 18 óra után 20 lejért lehet fürdőzni a létesítményben. A kétévesnél kisebb gyermekek ingyen használhatják a létesítményt. Szombaton és vasárnap személyenként 100 lejt kell fizetni a felnőttek, 50 lejt a gyerekek belépőjére.

Szerdánként a csürülyei lakosoknak – akik személyazonossági igazolványuk felmutatásával bizonyítják, hogy ott laknak vagy ideiglenesen ott tartózkodnak – 50%-os kedvezményt biztosítanak: a felnőtteknek 30 lejt, a gyerekeknek 20 lejt kell fizetniük.

A nemrég megnyílt Dörgői strand tovább bővíti a tordai sóbánya által kínált szolgáltatásokat, naponta 8.30–21 óra között várja a fürdőzni vágyókat. A nyári időszakban a régi sóbányák helyén kialakult, ásványi sókban gazdag tavak csodálatos helyszínt kínálnak a turistáknak a természetes környezetben történő kikapcsolódáshoz és pihenéshez. A napozáshoz homokos strandokat alakítottak ki, a kényelmet pedig zuhanyzó és teraszos bár szolgálja. A felnőttek 25 lejért, a gyerekek, diákok és nyugdíjasok 15 lejért válthatnak belépőt, a háromévesnél kisebbek számára ingyenes a lubickolás. A 17 óra utáni jegyár felnőtteknek 15 lej, gyerekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej, a 7 alkalmas bérlet pedig 150 és 90 lej a két kategória esetében.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)