Két új családi animáció a romániai mozikban

Belu, a legbátrabb bálna
Az animáció Belu, az ifjú beluga történetét meséli el, aki bár már nem borjú, még nem nyerte el a fehér bálnákra jellemző tejfehér színt
A CAY Films két új, gyerekeknek és az egész családnak szóló animációt mutat be márciusban, a romániai mozikban. A Belu, a legbátrabb bálna című kanadai rajzfilm március 8-ától, a Legeslegjobb szülinap pedig március 22-étől lesz megtekinthető az ország 53 városának összesen 88 mozijában román szinkronnal, 10 moziban pedig magyar szinkronos változatban. A magyar szinkronos filmeket Szatmáron, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Zilahon és Kolozsváron vetítik.

A Belu, a legbátrabb bálna ősbemutatóját 2023-ban az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon tartották, és azóta a film több elismerést is magáénak tudhat, például a Legjobb animáció (Canada China International Film Festival) vagy A legjobb játékfilm (Gijon International Film Festival) díját. Ugyanakkor ez az elmúlt két év legnagyobb bevételt hozó kanadai animációs filmje, és 2023-ban a második helyen állt a francia-kanadai filmek minden műfajt egyesítő rangsorában. Romániában az animáció a 2023-as KINOdissea Nemzetközi Gyermekfilm Fesztiválon mutatkozott be. 

Az animáció Belu, az ifjú beluga történetét meséli el, aki bár már nem borjú, még nem nyerte el a fehér bálnákra jellemző tejfehér színt. Az animáció egyszerre humoros történet a bátorságról és az egyediségről és játékos bevezetés a környezetvédelembe. A film lélegzetelállító módon mutatja be az Északi-sarkvidék vadvilágát és veszélyeztetett fajait, üzenete pedig könnyen befogadható az elemi korosztályú mozinézők számára is. 

A Belu, a legbátrabb bálna csodálatos meséje éppen abban a hónapban kerül a romániai mozikba, amikor a víz világnapját ünnepeljük (március 22.), ennek alkalmából pedig a Greenpeace Romániával partnerségben tematikus vetítéseket szerveznek az ország több mozijában. Ezeket az alkalmakat beszélgetések és gyerekeknek szóló foglalkozások kísérik, amelyeknek célja a tengeri élet megóvásával kapcsolatos üzenetek átadása a fiatalabb generáció számára. 

Az animáció Misu nyuszi ötödik születésnapjának eseményeit meséli el

A Legeslegjobb szülinap alapjául a magyar családok körében jól ismert mesekönyvsorozat, a Rotraut Susanne Berner által jegyzett Misu, a kisnyuszi – nyúlfarknyi történetek szolgált. A német-holland-svéd koprodukció számos filmfesztiválon szerepelt, ahol különféle elismerésekkel tüntették ki, 2021-ben például elnyerte a SCHLINGEL Nemzetközi Filmfesztivál Közönségdíját, majd 2022-ben a Providence Gyermekfilmfesztiválon is ugyanebben a kitüntetésben részesült. 

Az animáció Misu nyuszi ötödik születésnapjának eseményeit meséli el, aki már nagyon várja, hogy a családdal és a barátaival együtt ünnepelhessen, azonban a kishúga éppen ezen a napon betegszik meg, így a buli elmarad. A kis szülinapos dacosan úgy dönt, hogy elindul a nagyihoz és ott is marad örökre. A Legeslegjobb szülinap hiánypótló mozifilm, amely a legkisebb korosztály számára is érthető. Bár a történet nem a húsvéti nyusziról szól, hanem a közkedvelt Misu tapsifülesről, az óvodások első moziélményeként mégis csak különleges alkalomra kínál lehetőséget ebben a tavaszi ünnepi időszakban. Az animáció ugyanakkor olyan fontos témákról indíthat el beszélgetést a családban, mint például az új testvér érkezése vagy a gyerek felügyelet nélkül maradásának kérdése. 

Az animációkat a következő mozikban lehet magyar szinkronos változatban megtekinteni (a vetítések pontos időpontjairól a helyi mozik programjában lehet tájékozódni): szatmári Cinema One és Cineplexx, marosvásáhelyi Cineplexx és Cinema City, sepsiszentgyörgyi Cityplex Művész Mozi, csíkszeredai Csíki Mozi, zilahi Scala Mozi, nagyváradi Palace Mozi és Cinema Oradea Shopping City és kolozsvári Művész Mozi.