Két hét kánikula

A múlt heti hidegfrontot követően felmelegedett az idő, mi több, a következő két hétben kánikulára számíthatunk, helyenként a 38 Celsius-fokot is elérő maximumokkal, jelentős esőre nincs kilátás - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) július 8. és 21. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

A hétfői prognózis szerint Erdélyben és Máramarosban ezen a héten 32 és 37 fok között változik a nappali csúcsértékek regionális átlaga, éjszakánként 15-20 fokig hűl le a levegő. Július 15-étől némileg enyhül a meleg, a maximumok 30-33, a minimumok 18 fok körül alakulnak. Ezen a héten csak elszórtan alakulnak ki gyenge esőzések, jövő héten többfelé előfordulhatnak záporok, zivatarok.

A Bánságban és Körösvidéken kánikula lesz ezen a héten, 35-38 fokos maximumokkal és 20-24 fok közötti minimumokkal. A hónap közepétől itt is enyhül valamelyest a meleg, a nappali csúcsértékek regionális átlaga 31 és 35 fok, a minimumoké 17-21 fok között változik. Ezen a héten esőre egyáltalán nincs kilátás, jövő héten itt is lehetnek záporok, zivatarok.

A hegyekben is rendkívül meleg lesz, a maximumok 23 és 29 Celsius-fok, a minimumok 12 és 18 fok között változnak. Július 15-étől némileg csökken a hőmérséklet. Ezen a héten csak elszórt esőzések várhatók, többnyire a délutáni órákban, július 15-e után gyakrabban és több helyen lehetnek záporok, zivatarok.