Két évig javítják a Románia és Bulgária közötti legforgalmasabb Duna-hidat

Javítási munkálatok kezdődnek július 10-én a Romániát Bulgáriával Giurgiu és Rusze között összekötő Duna-hídon, ezért a határátkelőn megnövekedhet a várakozási idő - közölte kedden a közlekedési rendőrség.

A két állam által közösen működtetett hídon a bolgár fél felújítási munkálatokat végez a következő két évben, ezért napközben egy-egy 400 méteres szakaszon ideiglenesen lezárják a forgalmat az egyik sávon, a járműforgalmat pedig a másik sávon felváltva bonyolítják le jelzőlámpás irányítással.

A 2200 méter hosszúságú, vasúti és közúti átkelést is lehetővé tevő, szovjet segítséggel épült Barátság hidat 1954-ben adták át, és azóta is a legnagyobb forgalmat lebonyolító határátkelő a két ország között. A Dunának azon a 480 kilométeres szakaszán, amelyen határfolyam Bulgária és Románia között, mindössze egy másik híd épült 2013-ban, Vidin és Calafat között.

A külügyminisztérium azt javasolta a Bulgáriába - vagy a szomszédos országon keresztül Görögországba, Törökországba - nyaralni induló román turistáknak, hogy Calafat vagy a dobrudzsai szárazföldi határátkelők (Negru Vodă, Dobromir, vagy Lipniţa) felé kerüljék el a giurgiui hidat, esetleg vegyék igénybe a két ország között közlekedő dunai kompjáratokat (Turnu Măgurele, Zimnicea, Bechet, Ostrov).

Hétfőtől napközben lezárják Romániában a Déli-Kárpátokon áthaladó legforgalmasabb tranzitútvonalat is a Nagyszeben és Piteşti közötti autópálya építése miatt, ezért egy hónapig csak éjjel lehet átkelni a DN7-es jelzésű főúton az Olt völgyében.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír