Képviselőház: lerövidítik a túlzsúfolt börtönökben raboskodók büntetését

Képviselőház: lerövidítik a túlzsúfolt börtönökben raboskodók büntetését
A szenátus után a képviselőház is megszavazta a túlzsúfolt börtönökben raboskodó elítéltek büntetésének lerövidítéséről szóló törvénytervezetet kedden, így annak hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.

A jogszabály szerint minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal rövidítik a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra. A képviselőházban elfogadott módosítás szerint azoknak az elítélteknek is lerövidítik a büntetését, akiket megfosztottak a természetes fénytől, a szabad levegőtől, a minimális higiéniai feltételektől, a WC-használat intimitásától, vagy akiket penészes, beázott, levegőtlen cellákban tartottak fogva.

A ma elfogadott jogszabály tervezetét a Dacian Cioloş vezette szakértői kormány tavaly dolgozta ki. Az eredeti tervezetben még csak a helyszűke szerepelt a büntetés lerövidítésének indokaként, amelyre háromnapos jóváírást adtak volna havonként. Ezt a képviselőház jogi bizottságában duplázták meg és terjesztették ki a "nem megfelelő körülményekre". A bizottság javaslatára növelték a törvényben a büntetésből elengedett napok számát a munkát végző elítéltek esetében is.A könnyítések nem vonatkoznak azokra, akiknek már kárpótlást ítélt meg az embertelen fogvatartási körülményekért az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).A januárban hivatalba lépett, Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kabinet közkegyelem meghirdetésével akart a börtönök zsúfoltságán enyhíteni, kezdeményezése azonban a jobbközép ellenzék ellenállásába ütközött, és országos korrupcióellenes tüntetéseket váltott ki.Áprilisban az EJEB felszólította Romániát, hogy fél éven belül dolgozzon ki ütemtervet a börtönök túlzsúfoltságának enyhítésére, a büntetés-végrehajtási intézményekben uralkodó körülmények ugyanis sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és megalázó büntetés tilalmáról szóló cikkelyét.

Marius Vulpe, a büntetés-végrehajtási intézetek országos igazgatóságának (ANP) vezetője szerint 33 ezer fekvőhely áll a romániai börtönökben levő 27 500 rab rendelkezésére. Ahhoz, hogy mindegyiküknek jusson legalább négy négyzetméternyi hely (ahogyan azt az európai szabványok előírják), a fogva tartottak száma nem haladhatná meg a 19 500-at. Az ANP vezetője szerint már több mint ötszáz panaszosnak ítélt meg az EJEB kártérítést, amiért embertelen körülmények között kellett raboskodnia Romániában.