Képek a kolozsvári Amaryllis historikus táncegyüttes történetéből

1996 júliusában Segesváron. Harmadik alkalommal vett részt az Amaryllis a „Középkori kultúra napjai” elnevezésű fesztiválon. Balról jobbra: Galaczi Árpád, Szabó Zelmira, Szabó Anikó, Laczi Levente és Szilágyi N. Zsuzsa.
Az Amaryllis együttes 1992 őszén alakult László Bakk Anikó zene- és táncpedagógus kezdeményezésére Kovács Gábor magyarországi táncoktató szakmai irányításával, és a 2000-es évek közepéig folyamatosan működött Szabó Anikó és Tóth Ágnes művészeti vezetése alatt. Ezután néhány évig Passamezzo néven szerepelt. Ennek megszűnte után jött létre a Passeggio, amely napjainkban is aktív, és Juhász Csilla vezeti. A három együttesnek többnyire ugyanazok voltak a tagjai, de a régi táncosokhoz mindig csatlakoztak újak is. Az Amaryllis története 2016-ban folytatódott, amikor Szabó Anikó újraalapította az együttest. Munkájuk 2022-ig követhető nyomon. Sajnos, tevékenységük jelenleg szünetel, de reménykedünk, hogy a nem túl távoli jövőben ismét láthatjuk-hallhatjuk a szívünknek oly kedves társaságot.

Kik alkották az együttest, kik táncoltak és kik zenéltek nekik? A csoportnak voltak állandó tagjai, de a közel három évtized alatt nagyon sokan csatlakoztak hozzájuk menet közben rövidebb-hosszabb időre. Oldalak telnének meg vele, ha mind fel szeretnénk sorolni a nevüket. A zenészek gyakran neves régizene-együttesekkel közösen muzsikáltak a táncokhoz, mint például a budapesti Musica Historica és Musica Profana, a baróti Kájoni Consort, a nagykárolyi Collegium, a bukaresti Lyceum Consort, az udvarhelyi Juvenalis.

Néhány a sok különleges nevű olasz, francia, angol, német reneszánsz tánc közül, amelyet megtanultak és előadtak: Allemande, Petit Riense, New Castle, Canarió, Allegrezza, Pavane, Gaillarde, Branle Charlotte, Poitou, Écossé, English Country Dance, Bianco Fiore, és így tovább. Mivel a történelmi táncokhoz korhű ruhák szükségesek, eleinte kölcsönkérték, később maguk tervezték-varrták, alakították büszkén az öltözéküket. 

Hosszan lehet sorolni a városok nevét is, ahol felléptek: Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Barót, Illyefalva, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Szilágysomlyó, Nagyenyed, Vajdahunyad, Segesvár, Déva, Brassó, Boncida, Szekszárd, Gyula, Szentendre, Budapest, Krakkó, és így tovább. Az előadás után tartott táncházuk mindegyik helyszínen nagyon népszerű volt

Nagyon sok régizene- és táncegyüttes működik világszerte, és bizonyára szép számmal vannak köztük hivatásosak. Az Amaryllis ugyan nagyrészt műkedvelőkből áll, de mindenkori tagjainak a lelkesedése és szenvedélye élőbbé, hitelesebbé és a közönség által könnyedén átélhetővé teszi az előadásukat. Kövessük figyelemmel és támogassuk őket ezután is, mert „ők a mienk”.

Az alábbi fénykép-összeállítás fotóinak nagy része az Amaryllis együttes blogjáról (amaryllisegyuttes.blogspot.com) származik, ezért csak az ettől eltérő forrásokat jelezzük.

A László Bakk Anikóval készült interjú itt olvasható.