Kelemen Hunor: a schengeni csatlakozás körüli politikai tangó nem vállalható

A schengeni csatlakozás körüli politikai tangó nem vállalható - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Európai Néppárt bukaresti kongresszusának szerdai nyitóülésén.

„A periférián vagyunk. Az Unió és a NATO peremvidékén. Ez egy időben jelent felelősséget, lehetőséget, de kockázatokat is. Ez a peremvidék a balti államoktól Bulgáriáig terül. Ma ez a legsérülékenyebb régiója az Uniónak. Ezért amikor azt látják az emberek, hogy még mindig a kettős mércét alkalmazzák egyes tagállamok velünk szemben, akkor dühösek, fel vannak háborodva” - fogalmazott beszédében Kelemen Hunor.

A politikus kifejtette: az EPP politikai családjában is ki kell mondani, hogy „a schengeni csatlakozás körüli politikai tangó nem vállalható”. 

Hangsúlyozta, hogy Románia képes és meg tudja védeni az Unió külső határait. 

„Ki lehet találni mindenféle ürügyet, kifogást a teljes schengeni csatlakozás elhalasztásához, ám ez rövid távon is óriási károkat okoz. Ezért innen is azt kérem mindazoktól, akik eddig fenntartásokkal viseltettek Románia schengeni csatlakozását illetően, hogy az azonnali politikai haszon helyett a közép és hosszú távú közös érdekeket helyezzék előtérbe” - jelentette ki.

Kelemen Hunor a kenyérhéjhoz hasonlította az Unió határain élő közösségeket.

„Mi itt a periférián olyan szerepet látunk el, mint a jó minőségű kenyér héja: ahogy a kenyér héja védi a kenyér belsejét, úgy védjük mi is a tőlünk bennebb élőket. Ha megreped a kenyér héja, kiszárad a belseje, megromlik, ehetetlenné válik. Ezért arra kérlek, hogy ne úgy tekintsetek ránk, mint egy fejlődő piacra, mint egy nyűgös és problémás vidékre. Hanem úgy, mint egy olyan pajzsra, amely az egész belső világot védi”- üzente a küldötteknek az RMDSZ elnöke.

Az Európai Néppárt (EPP) kongresszusa ma és holnap zajlik Bukarestben.