Kelemen Hunor: nincs politikai stabilitás

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szerint a koalíció főpolgármester-jelöltjének visszaléptetése „megbocsáthatatlan politikai szerencsétlenkedés”, ami felveti a kérdést, hogy van-e a kormánypártoknak stratégiájuk Románia jövőjével kapcsolatban, ha még Bukarest számára sem találtak közös megoldást.

A politikus az Agerpresnek elmondta: nehezen talál szavakat arra a fordulatra, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) cserbenhagyta a nagy nehezen megtalált közös jelöltet, s külön-külön indítanak jelöltet a főpolgármesteri tisztségért. „Ismét azt tapasztaljuk, hogy nincs politikai stabilitás. Kijelenthető, hogy politikai bizonytalanság van” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke.

Kelemen szerint eközben senki nem beszél az aggasztó méreteket öltő, a térségben legmagasabb romániai inflációról. Ezt a koalíciónak a költségvetéssel kapcsolatos tavalyi döntéseivel magyarázta, tekintettel arra, hogy az árak az utóbbi időben nem növekedtek a nemzetközi energiapiacon. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány közben leállította vagy jelentősen csökkentette a beruházásokat. 

„Most mindenkit az foglalkoztat, ami Bukarestben történik. Bukarestben vélhetően Nicuşor Dan esélyei nőttek ezzel a döntéssel” – jegyezte meg az RMDSZ elnöke.