Kelemen Hunor: csökkent a közösség bizalma Klaus Iohannisban

A romániai magyarok 80 százaléka korábban Klaus Iohannisra szavazott, de mára jelentősen csökkent a közösség bizalma az államfőben – jelentette ki az RMDSZ elnöke. A Realitatea Tv-nek nyilatkozó, az Agerpres hírügynökség által idézett Kelemen Hunort arról kérdezték, hogy erdélyi szászként Klaus Iohannis tett-e valamit a mandátumai alatt az őt támogató magyar közösségért.

A Iohannishoz való hozzáállás megváltozott. 2014-ben, amikor Victor Pontával versengett, a magyar szavazatok több mint 80 százalékát megkapta. Nagy volt iránta a bizalom” – jelentette ki Kelemen, aki szerint még Ion Iliescuban is jobban bíztak annak idején a magyarok, mint most Iohannisban. 

Az RMDSZ elnöke elmondta azt is, jómaga nem szavazott a jelenlegi államfőre, ezért nem is csalódhatott benne. Viszont a szavazói megérdemelnék, hogy Iohannis kommunikáljon valamit a politikai jövőjével kapcsolatos elképzeléseiről..  

Kelemen Hunor szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a jelenlegi politikai erőviszonyok mellett „arra vannak ítélve”, hogy a június 9-i európai parlamenti választások után is együtt kormányozzanak. sem szerez majd abszolút többséget, ezért ismét koalíciós kormány alakul. Az pedig nem az RMDSZ-en múlik, hogy kivel tud koalícióra lépni a választások után. „Csak azok közül választhatok, akit a szavazókorú polgárok megválasztottak. Abból főzünk, amit a kamrában találunk” – jelentette ki.