Kelemen Hunor a kormány költségcsökkentő tervéről: "kulturális gyilkossági kísérletet"

Kelemen Hunor a kormány költségcsökkentő tervéről: "kulturális gyilkossági kísérletet"
A kulturális intézményeket érintő költségcsökkentő tervek elvetésére kérte a román kormányfőt Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke - írta kedden közösségi oldalán a politikus.

A szövetségi elnök bejegyzésében kifejtette: egy hete arra kérte Marcel Ciolacut, hogy a kormány vesse el a pár hete kezdeményezett "kulturális gyilkossági kísérletet, ezt a reformnak álcázott mélységesen mély butaságot". Kelemen Hunor szerint ennek a szemétkosárban a helye. "Aki a kultúrát támadja, előbb vagy utóbb eljut oda is, hogy a könyvek nem nyomtatva, hanem égetve jók" - fogalmazott bejegyzésében.

Az RMDSZ elnöke a 14. Kolozsvári Magyar Napok hétfő esti nyitógáláján mondott köszöntőbeszédében is szót emelt a román kormány költségcsökkentő tervei ellen, amelyek a magyar kulturális intézményeket hatványozottan érintik, különösen a székelyföldi kisvárosi múzeumok, színházak léte kerül veszélybe.

Rámutatott, hogy amit a román kormány tervez, már ismert az erdélyi magyarság számára, "azt már láttuk és harcoltunk ellene". Mint mondta, ez az erdélyi magyarságot jobban érinti, mint a román többséget, ezért is "éberebb és hangosabb".

"A kormány a minap hadat üzent az önkormányzatoknak, hadat üzent a kultúrának, és bár lehet, hogy nem ez volt a közvetlen célja - nem tudhatjuk -, hadat üzent mindannak, amit az elmúlt három évtized során elértünk" - mondta az RMDSZ elnöke.

Ismertette, hogy a bukaresti elképzelés szerint az önkormányzatok a jövőben saját forrásaik legfeljebb 7,5 százalékát fordíthatnák a "kultúra, szabadidő, vallás, sport" területén működő intézmények, tevékenységek támogatására, míg jelenleg 25-30 százalékából teszik ugyanezt.

Emlékeztetett, hogy Brancusi és Enescu, Bartók és Ady földjén Európai Uniós szinten jelenleg is nagyon kevés pénzt szánnak a kultúra támogatására. "Ezt, a nemzeti össztermék és a költségvetés egésze szempontjából egyaránt kicsiny összeget akarják most tovább kurtítani, központi parancsra, a helyi közösségek érdekeivel és igényeivel szembefordulva!" - jelentette ki.

Kelemen Hunor volt kulturális miniszterként a tervek kivitelezhetetlenségére is felhívta a figyelmet. "Nem lehet a nagy zenekarból gyököt vonni" - fogalmazott. Kifejtette, hogy az összes érvét felsorolta Marcel Ciolacu kormányfőnek, és kérte: vessék el a tervet. "Ígéretet is kaptam, hogy így fog ez történni, de óvatos duhajként csak annyit mondok: várjuk meg a végét" - jelentette ki.

Emlékeztetett: 11-12 éve kulturális miniszterként meg tudott akadályozni "egy ehhez hasonló ámokfutást", de az RMDSZ most nincs kormányon. "Meg kell tennünk mindent, meg kell akadályoznunk azt, hogy a kulturális intézmények, amelyeket megteremtettünk, működtetünk, amelyek önkormányzati fenntartásban vannak, tovább élhessenek" - összegzett.

A kormány néhány hete jelentette be költségcsökkentő terveit, a sürgősségi kormányrendelet-tervezet ellen több székelyföldi elöljáró is szót emelt, a színházak, múzeumok munkaközössége is tiltakozott.

(Fotó: Kelemen Hunor a Kolozsvári Magyar Napok hétfői nyitógáláján. Forrás: KMN/Facebook)