KEL 60 – emléktábla-avatással egybekötött alumni találkozó

KEL 60 – emléktábla-avatással egybekötött alumni találkozó
Ünnepi találkozásra hívja a régi és a jelenlegi tagjajait 2023. november 11-én a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség (KEL). A Kolozsvár belvárosában megtartott egész napos rendezvény célja, hogy a 30 éve alapított lelkészség régi és jelenlegi tagjai találkozzanak, valamint hogy felidézzék a 15 éve elhunyt Orbán László egyetemi lelkész emlékét és üzenetét. Az emlékek felidézésén túl a jelen helyzet elemzése és a jövő, a következő 30 év távlata is tematizálva lesz; ezért kapta a találkozó a KEL 60 nevet.

A rendezvény 10 órakor emléktábla-avatással kezdődik a KEL központ előterében (Egyetem/Universității utca 5.), Orbán László tiszteletére helyeznek el emléktáblát. Beszédet mond Györgypál Enikő pasztorálasszisztens, Orbán László egykori munkatársa, Lukács János plébános, Orbán László barátja, Mile Balázs első beosztott konzul, Magyarország főkonzulátusa részéről, László Attila főesperes pedig megszenteli az egykori egyetemi lelkész tiszteletére állított emléktáblát. 10.30 órakor szentmise kezdődik a piarista templomban. A szentmise főcelebránsa Holló László lesz, aki 1997–2001 között volt egyetemi lelkész, és ünnepi szentbeszédet mond Nóda Mózes, aki a KEL első egyetemi lelkésze volt. 12 órakor kerekasztal-beszélgetés lesz a Szentegyház/Iuliu Maniu utca 4. szám alatti Márton Áron-teremben. A kerekasztal-beszélgetés moderátora Szász István Szilárd újságíró, a KEL egykori tagja, aki a résztvevőkkel, Takó Istvánnal, aki 2008–2021 között volt egyetemi lelkész, valamint Péterfi Attilával, Rugina Szabolccsal és Galaczi Gabriellával, akik egykori, illetve jelenlegi egyetemisták, az elmúlt 30 évről, a jelenről, és a következő 30 év lehetőségeiről beszélget. 15 órakor egykori és jelenlegi KEL-esek találkozója, 15.30 órakor táncoktatás, 16.30 órakor pedig táncos mulatság kezdődik. 20 órakor a KEL-zenecsoport lemezét mutatják be esti imával egybekötve.

A kolozsvári Szent Mihály-plébánián működő egyetemista ifjúsági csoport kezdeményezésére 1993-ban a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség létrehozta a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészséget. Első egyetemi lelkésze Nóda Mózes volt, majd Holló László, Balla Árpád, Orbán László, Takó István, Jánossi Imre és Molnár Lehel követték egymást. A 2000-es évektől az egyetemi lelkészek munkáját pasztorálasszisztens is segíti. Különböző lelkiségi csoportok alakultak, illetve a vallási programokon túl számtalan esemény, karitatív tevékenység valósult meg a 30 év során. A lelkészség jelenleg is aktív tevékenységet folytat, több csoportba és tevékenységi körbe tömörítve az egyetemistákat.

Orbán László a 2000-es évek közepén volt egyetemi lelkész, és nagy hatást fejtett ki az egyetemisták körében. Azonban életének legnagyobb tette mégis az lett, amikor életét adta egyik növendékéért. Ennek fényében különös súlyt nyer a mondása, miszerint „Az lesz igazán a miénk, amit odaadunk másoknak”. Ez a mondata felkerült arra az emléktáblára, amelyet a Nemzeti Örökség Intézete együttműködésével készült el. Az emléktáblára helyezett bronzplakett alkotója Miholcsa József szobrászművész.