Keddtől csapadék és havazás várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) mai tájékoztatása szerint délután 2 órától országszerte előfordulhat jelentős mennyiségű csapadék, délután 6 órától pedig egy elsőfokú (sárga jelzésű) riasztás is érvénybe lép a hegyvidéken.

A szakemberek szerint hétfőn 14 órától szerda reggel 10 óráig az ország szinte teljes területén esni fog időszakosan, és főként a délkeleti területeken dörgés-villámlás is előfordulhat. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 15-25 litert négyzetméterenként.

A hegyvidéken, illetve a keddről szerdára virradó éjszaka futólag Erdély és Moldva alacsonyabban fekvő vidékein is vegyes csapadék várható.

A magas hegyvidéken, főként a Déli- és a Keleti-Kárpátokban kedden a szél is erősen fog fújni, a légmozgások sebessége elérheti a 60-80 kilométert óránként. Időszakosan a keleti, nyugati és délnyugati régiókban is lehetnek 45-55 kilométer/órás széllökések.

A csapadékra vonatkozó elsőfokú riasztás hétfő este 6 órától kedd este 10 óráig lesz érvényben a hegyvidéken, valamint Erdély legnagyobb és Moldva északnyugati részében. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 25-30, elszigetelten az 50 litert négyzetméterenként.

A Keleti- és a Déli-Kárpátok 1500 méter fölötti térségeiben havazásra is számítani lehet a keddi nap folyamán, helyenként jelentős hóréteg rakódik le.