Kazah Kulturális Napok Kolozsváron

Kazah Kulturális Napok Kolozsváron
Második alkalommal szervezik meg Kolozsváron a Kazah Kulturális Napokat, november 5–7. között fotó- és festészeti kiállításokkal, valamint a 2. Kazah Filmfesztivállal hozzák közelebb az eurázsiai ország kultúráját a közönséghez. A Művészeti Múzeumban és a sétatéri Kaszinóban szervezett programokkal az idősebb és a fiatal korosztályt egyaránt meg szeretnék szólítani.

A rendezvényen két tárlat látogatható. Ezek egyike Leyla Mahat Here I am (Itt vagyok) című festészeti kiállítása, amelyet ma, november 5-én, 12 órakor a Művészeti Múzeumban nyitottak meg, az alkotó jelenlétében. A kiállítás november 5. és 22. között látogatható. A Kaszinóban Az ismeretlen Kazahsztán címmel nyí- lik fotótárlat, a november 5–7. között látogatható kiállítás Kazahsztán szépségeit és sajátosságait mutatja be.

Assylkhan Tolepov színész is részt vesz a második kolozsvári Kazah Filmfesztiválon, a művész a rendezvényen vetített Myn Bala: warriors of the steppe (Myn Bala: a sztyeppe harcosai) című film főszereplője. A produkció különleges módon meséli el Kazahsztán történetét, bemutatva az ország történetének egyik fontos pillanatát, a dzsungár néppel folytatott véres háborút. Ez a háború fontos elem a kazah nép szabadságharcának folyamatában.

A november 5-e és 7-e között zajló fesztiválon vetítik továbbá a The road to mother című filmet, amely egy kazah család több generációjának történetét követi; a Kunanbay című alkotást, amely egy erős erkölcsi elvekkel rendelekező bíró sorsát mutatja be, valamint a Returnee című produkciót, amely egy háború után szülőföldjére visszatérő családról szól. A fesztivált a Walnut Tree zárja, a film a jóság és megbocsátás fontosságára emlékezteti a nézőt, körülményektől és kultúráktól függetlenül. A vetítések helyszíne a sétatéri Kaszinó, ma, november 5., este fél 8-tól Myn Bala: a sztyeppe harcosai, Assylkhan Tolepov jelenlétében; november 6-án, és 7-én délután 6 órától.

Kazahsztán Eurázsiában található, Közép-Ázsia északnyugati felén. Az országban számos etnikum és kultúra keveredik, olyan hely, ahol a régi találkozik az újjal, ahol a nyugati civilizáció harmónikusan ötvöződik a hagyományokkal – olvasható a szervezők közleményében. Az összes rendezvényre a belépés ingyenes.

(Borítókép: Jelenet a Myn Bala: a sztyeppe harcosai című filmből, középen Assylkhan Tolepov).