Karácsony vagy Vitézy Budapest élén?

Pénteken újraszámolta a budapesti főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámlálást szerdán rendelték el, Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt jogorvoslati kérelmével kapcsolatban.

A bizottság a döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. 

Ezért a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében a hatóság indokoltnak tartotta az újraszámlálást. 

A múlt vasárnapi választáson a jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942 szavazatot kapott, Vitézy Dávid 371 142-t, Karácsony Gergely pedig 371 466-ot. Ez alapján a Fővárosi Választási Bizottság - nem jogerősen - megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A budapesti főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. Vitézy Dávid gratulált ellenfelének. Karácsony továbbra is új választást akar.
Külpol