Kántor László kapja idén a Sárga Csikó Díjat

Kántor László kapja idén a Sárga Csikó Díjat
Kántor László kapja 2021-ben Sárga Csikó Díjat, derül ki a Filmtett Egyesület közleményéből.

Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az egyesület évente tüntet ki a díjjal egy-egy olyan filmes személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.

Kántor László 1964. október 27-én született Kolozsváron. Édesapja irodalomtörténész, édesanyja tanár, műfordító volt, ő maga azonban – bár két kötete is megjelent Budapesten – végül nem lépett szépirodalmi pályára, a vizuális művészetek érdekelték. A gimnázium elvégzése után fotósként dolgozott, több egyéni kiállítása volt Romániában és Magyarországon. Két évig bábszínész volt Kolozsváron, majd a Kolozsvári Állami Magyar Színház könyvtárosa, később irodalmi titkára és fényképésze lett.

1989-től szerkesztő-operatőrként dolgozott a Román Televízió kolozsvári, majd 1990-től bukaresti stúdiójának magyar nyelvű adásánál, majd különböző nyugat-európai tévécsatornáknál. 1996-ben film- és televíziós operatőr-rendezőként végzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ekkor már rendszeresen dolgozott rendezőként és operatőrként a Magyar Televíziónál és a Duna Tévénél, ugyanakkor asszisztensként, segédoperatőrként vagy forgató kameramanként részt vett a Hunnia Filmstúdió, a Budapest Filmstúdió, a Focus film, az Eurofilm, a TMA különböző filmprodukcióiban (Rotschild hegedűje, Witman fiúk, Glamour, Evita stb.).

1999. júniusától a Budapest Filmstúdió igazgatója. 2001-től az Új Budapest Filmstúdió producereként is dolgozik, 2003-tól ügyvezetője és tulajdonosa is egyben majd megalapítja a Matrix Filmet. Évekig a Magyar Producerek Szövetségének alelnöke. Az Európai Filmakadémia tagja, két cikluson át képviseli Közép- és Kelet Európát annak igazgatótanácsában.

(Fotó forrása: Kántor László Facebook-oldala)