Június végén újra Opera Aperta

A Rómeó és Júlia című balettelőadás zárja az Opera Aperta fesztivált
Nyolcadik alkalommal szervezi meg a Kolozsvári Román Opera a programokban bővelkedő Opera Aperta Fesztivált június 25-e és 30-a között – számolt be az esemény sajtótájékoztatóján, csütörtökön Cristian Avram producer és Florin Estefan operaigazgató. Az idei eseménysorozat sztárprodukciója a spanyolországi Barcelona Flamenco Ballet társulat Carmen-előadása, amelyet világpremierként hirdettek meg. Az előadások – például a főtéri színpadon felcsendülő operák – között vannak ingyenesek, de előzetes bejelentkezést igénylők is, és lesznek olyanok is, amelyekre jegyet kell váltani az opera jegypénztáránál.

Az Opera Aperta Fesztivál idei mottója – Érezz valami újat! – jegyében új és érdekes programokkal várják a közönséget.  Már az első nap, június 25-én, kedden három szerenádot adnak három különböző helyszínen: délután öt órakor a polgármesteri hivatal Főtér 1. szám alatti épületének, délután hat órától a főtéri Bánffy-palota, míg hét órától a Dumitru Farcas Diákművelődési Ház teraszán. Június 26-án, szerdán 18.30 órakor a román operában Toadere-Kovács Dalma karmester moderálja az Állatok farsangja című zenei szvitet Bob Rădulescu színművész közreműködésével. Ugyanaznap 20.30 órakor a Iulius Parkban felállított színpadon dzsesszkoncert lesz a Hollandiában élő Marius Preda és családja előadásában. Június 27-én, csütörtökön 18.30 órakor a román operában nézhetjük meg a Carmen flamenco zenés változatát a spanyol táncegyüttes előadásában, majd a Főtéren 20:30 órakor a Kolozsvári Magyar Opera művészei adják elő Verdi A trubadúr című operáját. Június 28-án, pénteken 20.30 órakor Puccini Tosca című operáját láthatjuk-hallhatjuk a román opera művészei előadásában, amelyet nemrég mutattak be. A Heltai/Ștefan cel Mare parkban június 29-én, szombaton és 30-án, vasárnap délelőtt 9 órától gyerek- és családos foglalkozásokat szerveznek, amelyek célja megismertetni és megszerettetni a fiatal közönséggel az opera műfaját. Szintén június 29-én, szombaton 20.30 órakor a Főtéren a Temesvári Román Opera adja elő a Hegedűs a háztetőn című musicalt. Erre az előadásra 180 operaházi munkatárs utazik Temesvárról Kolozsvárra. Június 30-án, vasárnap 15 órakor a Főtéren a lengyel Stanislaw Lopuszynski fog zongorázni, aki a Krakkó–Isztambul távolságot biciklivel teszi meg, és néhány nagyvárosban megáll egy-egy koncert erejéig. A fesztivál június 30-án, vasárnap fejeződik be a Főtéren megtartott Szergej Prokofjev Rómeó és Júlia című balettelőadással a Kolozsvári Román Opera balettművészeinek fellépésével – hogy csak néhányat említsünk a gazdag kínálatból. 

A csütörtöki sajtótájékoztatón beszámoltak még a június 21-i balettbemutatóról, amelynek címe La fille mal gardée. A 18. századi történetet többen megzenésítették. A mostani zenei anyag ötvözi Rossini, Donizetti, Csajkovszkij dallamait – közölte Cristian Spătaru vendégkarmester. Vasile Solomon koreográfus elmondta: régóta szerette volna megkoreografálni a történetet, amelyet minden korosztály szívesen néz majd, és senki sem fog unatkozni. 

– Számunkra minden bemutató ajándék, amelynek emlékét megőrizzük a szívünkben. Köszönöm Solomon mesternek, aki az elmúlt tíz évben többször is megbízott főszereppel. Biztos vagyok abban, hogy erről az előadásról mindenki mosolyogva fog távozni – közölte Andreea Jura prímbalerina, aki a fiatal lány, Lisa alakját kelti majd életre. – Az anya tekintélyelvűsége ugyan idegen tőlem, ennek ellenére nagyon szeretem ezt a szerepet – mondta Iuliana Dane balerina, aki az idősebb nőszereplőt alakítja. – Lisa szerelmét táncolom, aki mindent megtesz azért, hogy Lisa anyjának bebizonyítsa: megérdemli a lánya kezét – mondta Mircea Munteanu balerin, aki Colas szerepét táncolja el. Vlad Maier balerin pedig Alaint alakítja, azaz azét a férfiét, akit az anya szemelt ki a lánya jövendőbelijének. Elmondta: nagyon jó szerep, igyekszik minél sokszínűbb alakítást nyújtani.