Jövő héten kezdődik az Alter-Native filmfesztivál

Jövő héten kezdődik az Alter-Native filmfesztivál
Negyed évszázados idén a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, amelyen a nemzetközi versenyszekcióra beválogatott rövidfilmek mellett a legújabb magyarországi és romániai nagyjátékfilmeket is megtekintheti a fesztiválközönség, köztük mind a két ország Oscar-díjra nevezett alkotását is, így a Testről és lélekrőlt és a Fixeurt.

A fesztivál versenyprogramjába 30 percnél rövidebb kisjáték-, kísérleti-, dokumentum- vagy animációs filmmel nevezhettek be a filmalkotók, a versenyszekciót nemzetközi szinten hirdették meg, így számos magyarországi és romániai rendező alkotása is verseng a fesztivál díjaiért. A versenyprogramra nevezett filmeket nemezetközi zsűri értékeli, amelynek tagjai Vladimir Anton film- és színházi rendező, Bereczki Csaba filmrendező, forgatókönyvíró, producer, Laurenţiu Damian filmrendező, forgatókönyvíró, Durst György producer, Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, Kincses Réka film- és színházi rendező, író, és a lengyel Krzysztof Sienkiewicz független filmes. Az eredményhirdetésre november 11-én, szombaton este fél 8-kor kerül sor.

A fesztivál során számos nagyjátékfilmet is megnézhetnek az érdeklődők. A magyar filmek közül vetítik többek között Enyedi Ildikó Testről és lélekről, Török Ferenc 1945, Herendi Gábor Kincsem című alkotásait, de több román filmet is, mint például Călin Peter Netzer Ana, mon amour, Alexandru Solomon Tarzan tojásai, Radu Jude Halott ország vagy Adrian Sitaru Fixeur című filmjeit. Külföldi alkotásokat is elhoztak a fesztiválra, megnézhetik az érdeklődők Tobias Nölle Aloys című rendezését és Doris Dörrie Szerelmem, Fukusima című filmjét is.

A rendezvénynek több kiegészítő programja is van: a Támad a Podlasiei Film! program során Északkelet-lengyelországi rövidfilmek válogatását nézhetik meg az érdeklődők, esténként koncertekre is beülhet és kiállításokra is ellátogathat a fesztivál közönsége.

Az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál részletes programja elérhető a www.alternativeiff.ro weboldalon.

promedtudo2Hirdetés