Jövő évtől vízummentesen utazhatunk az Egyesült Államokba?

Románia washingtoni nagykövete azt nyilatkozta, meggyőződése, hogy az amerikai pénzügyi év végéig, azaz október 1-ig sikerülni fog 3 százalék alá szorítani az elutasított romániai vízumkérelmek arányát, ami az egyik fő feltétele a Visa Waiver programba való felvételnek.

Mint mondta, idén nagyon sok vízumot adott ki az Egyesült Államok romániai kérelmezőknek, becslései szerint ezek száma meg fogja közelíteni az 50-60 ezret. 

„Rengeteg kérelem érkezik mind a magán-, mind a kormányzati szférából. A 2023. október 1-jén zárult pénzügyi év végén 8 százalék volt az elutasított kérelmek aránya, idén 3 százalék alá tudjuk szorítani" - magyarázta.

A nagykövet szerint emellett további feltétel a határokon átnyúló bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemre irányuló adatcserére vonatkozó és egyéb biztonsági megállapodások megkötése, és amint ezeknek a kötelezettségeknek is eleget tesz Románia, tájékoztatják az amerikai felet. 

Amerikai értékelő küldöttség érkezik Romániába

Ezt követően várhatóan ennek az évnek a végén vagy a jövő év első felében egy értékelő küldöttség érkezik az országba, majd miután az amerikai külügyminisztérium és a belbiztonsági minisztérium megállapítja, hogy Románia eleget tett a feltételeknek, felveszik az országot a vízummentességi programba.

Dan-Andrei Muraru hangsúlyozta, optimista a téma kapcsán, mert mindkét ország elkötelezett a vízummentességi program követelményeinek teljesítése mellett. Az amerikai fél megértette, hogy Románia "túl régóta vár erre a pillanatra", és Romániában is valós politikai akarat van az országnak a Visa Waiver programba való felvételére, így mindent megtesznek az ügy érdekében.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Alig több mint egy héttel a július 26-án kezdődő párizsi nyári olimpia előtt, magas készültségben vannak a francia hatóságok a különféle szervezetektől érkező fenyegetések miatt, számolt be a híradó.hu portál. A Euronews arról tájékoztat, hogy katonák ezreit küldték a francia fővárosba, hogy segítsék a párizsi rendőröket az olimpia ideje alatt a játékok biztosításában. Néhányan közülük korábban Maliban vagy Afganisztánban is teljesítettek szolgálatot. Ideiglenes tábor létesült, 4500 katona települt a francia főváros peremére. A készültség nem véletlen, hétfőn ugyanis már megsebesítettek egy rendfenntartót: a párizsi Gare d’Est pályaudvaron egy migrációs hátterű férfi megkéselt egy, az olimpia biztonságáért felelős terrorelhárító katonát.
Külpol