Johannis: a miniszter asszonyoknak le kellett volna mondaniuk

Johannis: a miniszter asszonyoknak le kellett volna mondaniuk
Klaus Johannis államfő úgy nyilatkozott, hogy Sevil Shhaidehnek és Rovana Plumbnak „optimális esetben” le kellett volna mondania. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) „pajzsot tart” a két miniszternek.

„Azt hiszem, emlékeznek, hogy milyen állást foglaltam mindig a hasonló helyzetekben. Hinni akarom, hogy Románia egy olyan ország, amelyik megerősíti a jogállamiságot, egy jogállamban pedig az olyan személyek, akik ellen bűnvádi eljárás zajlik, vagy elítélték, nem állhatnak az ország vezetőségében. Igen, a miniszter asszonyoknak optimális esetben le kellett volna mondaniuk. A második demokratikus forgatókönyv, hogy vissza kellett volna hívni őket. Az a tény, hogy a PSD pajzsot tart nekik, nem jó előjel” – jelentette ki a román államfő.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a bűnösség megállapítása a bírák dolga.

„Kijelentésemmel nem hozok ítéletet, és nem is ismerem az ügyirat részleteit, és nem is az én dolgom. Nagyon szeretném, ha olyan kormányunk lenne, amelyik felett nem lebeg a gyanú árnya, olyan kormányunk, amelyik Romániáért, a románokért cselekszik. Nem tudom, hogy a hölgyek bűnösök-e vagy ártatlanok. Nem az én dolgom és nem a PSD dolga ezt megállapítani. A bűnösséget a bírák állapítják meg” – hangsúlyozta Klaus Johannis.

Liviu Dragnea PSD-elnök hétfőn közölte, az alakulat állandó bizottságának valamennyi tagja azt kérte, hog Sevil Shhaideh kormányfőhelyettes és Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter nem mondjon le. Mint rámutatott, a két tárcavezető a gyűlésen ismertette érveit.