Jogszabálytervezet az egyetemi szexuális zaklatás megakadályozására

Az oktatási tárca az igazságügyi minisztériummal együttműködve a jövő heti kormányülésen előterjeszt egy jogszabálytervezetet az egyetemi szexuális zaklatásra vonatkozóan - tájékoztatott a kormány szóvivője.

Mihai Constantin elmondta: a szakembereknek két dolgot kell megvizsgálniuk: először, hogy milyen megoldásokat tartalmaz a Romániában hatályban lévő törvényes keret az ilyen szörnyű és elítélendő cselekmények elleni küzdelem tekintetében. Másodszor: milyen módon lehetne ezeket kiegészíteni vagy homogenizálni, hogy koherensebbé, világosabbá és könnyebben alkalmazhatóvá váljanak.

Constantin szerint az igazságügyi minisztérium körültekintésre intett az ügyben, elkerülendő a kétszeres szabályozást. 

„Az igazságügyi minisztérium csak egy óvatos ajánlást fogalmazott meg azzal a lehetőséggel kapcsolatban, hogy ne szabályozzanak kétszeresen egy olyan dolgot, amelyet a hatályos jogszabályok már lefednek” - mutatott rá a kormányszóvivő. 

Constantin elmondta: a kabinet úgy döntött, hogy a 2023/970-es kormányhatározat és a 2002/27-es kormányrendelet szorul módosításra, így két jogszabálytervezet kidolgozására van szükség. Az elsőt a tanügyminisztérium, a másodikat a többi illetékes tárca dolgozza ki és terjeszti elő, az igazságügyi minisztérium pedig szakértői segítséget nyújt. 

A fővárosi rendőrség július végén büntetőeljárást indított a Politikatudományi és Közigazgatási Egyetem (SNSPA) professzora, Alfred Bulai ellen, akit az egyetem több diáklánya szexuális zaklatással vádolt meg.