Jobb pályán mottóval szervezik meg a 33. Tusványost

Jobb pályán mottóval szervezi meg július 23. és 28. között a Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, ismert nevén Tusványost az erdélyi Tusnádfürdőn - közölték a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón Csíkszeredában.

Sándor Krisztina, Tusványos politikai programfelelőse, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke elmondta: az idei mottó "erősítő jelzőként" fizikai és közéleti-politikai értelemben is helyt áll, és a Kárpát-medencei magyarság korábbinál jobb helyzetére utal. 

"Ha kicsit körülnézünk a szomszédságban, Európában, a világban, akkor kijelenthetjük 2024-ben, hogy mi most egy jobb pályán vagyunk" - mondta.

A mottó Tusványos résztvevőinek jobboldali értékrendjére és a táborozás jobb infrastruktúrájára is utal, de pozitív kicsengésével a fiataloknak is üzenni akarnak, hogy megéri itthon maradni - tette hozzá.

Nagyobb hangsúlyt kapnak a zöld témák

Közölte: az idei panelbeszélgetések négy fő témakör köré csoportosulnak: az aktuális politikai folyamatok; a háború és béke kérdése; a gazdasági helyzet; valamint külön témakörként nagyobb hangsúlyt kapnak a zöld témák, mint a klímaváltozás, energiahatékonyság, zöld átállás.

A politikai témák között a júniusi és az őszi választások, a magyar uniós elnökség a kiemelt. A nemzetpolitikai kerekasztalt is megtartják a Kárpát-medencei magyar szervezetek elnökeinek részvételével.

A meghívottak között idén is ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a magyar kormány több minisztere, államtitkára. A miniszterelnök szombati előadása idén is regisztrációhoz kötött, a provokálni akarókat akarják kizárni ily módon - közölték.

Miért nem lesznek jelen a román kormány tagjai

A román politika fősodrából a választási év miatt a szervezők szándéka és erőfeszítései ellenére sem lesznek politikusok - mondta Sándor Krisztina. Mint fogalmazott, a román kormány tagjai "nem kockáztatják meg", hogy választási évben részt vegyenek Tusványoson és esetleg elveszítsék szavazóik szimpátiáját. A rendezvény évek óta visszajáró román előadói ellenben idén is eljönnek.

Sándor Krisztina elmondta: a Tusványoson az elmúlt években a magyar-román párbeszéd helyett a magyar-magyar párbeszéd lett hangsúlyosabb.

Popa Ilona, a Tusványos erdélyi főszervezője közölte: a 33. Tusványost 76 partnerszervezettel közösen szervezik, 34 rendezvénysátorban mintegy 500 program lesz mintegy ezer előadó részvételével.

MIlyen együttesek lépnek fel?

A nagyszínpadon este a Blahalouisiana, a Bagossy Brothers Company, a Magashegyi Underground, a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, Ákos, Nagy Feró és a Beatrice, a Magyar Rocklegendák (Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós), a Kowalsky meg a Vega és a 4S Street koncertezik.

A különböző rendezvénysátrak megőrzik profiljukat, a közéleti, nemzetpolitikai, gazdaságpolitikai, mezőgazdasági témák mellett ifjúsági, kulturális, irodalmi, hitéleti témákat is naprendre tűznek.

A Csűrben a népzene és népi kultúra kap főszerepet a házigazda, Pál István Szalonna vezetésével. Fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kalotaszeg című előadásával, a kárpátaljai és kalotaszegi zenészek közös koncertje és a csángók bemutatkozása mellett ének- és furulyatanítás, mesemondás is lesz.

Jelen lesz a Gaga Rádió Duma-dubája is

A Krúdy-udvarban a gasztronómiáé és a boroké lesz a főszerep, és több helyszínen tartanak gyerekfoglalkozásokat is.

A Buzánszky Jenő Sportteraszon több neves magyar sportoló, olimpikon lesz jelen, Rákosi Gyula negyvenegyszeres válogatott labdarúgó, Kovács "Kokó" István olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó, Bujdosó Imre olimpiai és világbajnok kardvívó, Dzsudzsák Balázs magyar válogatott labdarúgó, Kubatov Gábor, Bölöni László. Idén először szurkolói zóna is lesz a Sepsi OSK rajongóinak.

Újdonságként a sajtó helyzete is terítékre kerül kerekasztal-beszélgetések témájaként, és a Gaga Rádió Duma-dubája is jelen lesz.

Újdonság: re-pohár rendszer

Horváth Réka, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke a MIT-sátorról elmondta: napközben előadások, szórakoztató programok lesznek és a nagy zenekarok közönségtalálkozóit is itt tartják, este feltörekvő erdélyi zenekarok koncerteznek.

A kapunyitás július 23-án, kedden 8 órakor lesz, a beléptetőrendszer pedig nem változik, azzal a különbséggel, hogy a 16 órától kötelező napi vagy heti jegy online is megvásárolható a honlapon.

Újdonsága a 33. Tusványosnak a repohár-rendszer, melyet kötelező megváltani.

A program és bővebb információk a Tusványos.ro honlapon és a rendezvény közösségi oldalain találhatók.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

“Jobb pályán” a mottója az idei Tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23– 28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – állapította meg. Úgy látta, rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most.
Belpol