Jelentősen csökkent a lakásépítés volumene

Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A nyers adatok éves szinten az építőipari termelés 10,8 százalékos csökkenését mutatták január 1. és február 29. között. Az infrastrukturális építmények terén a csökkenés 1 százalék volt 2023 azonos időszakához viszonyítva. A nem lakás rendeltetésű épületek terén 6 százalékos növekedést mért az INS.

A naptárhatástól megtisztított adatok szerint az építőipari termelés éves szinten 11,8 százalékkal csökkent Romániában 2024 első két hónapjában. A lakásépítés volumene 36,9 százalékkal csökkent, a nem lakás rendeltetésű épületeké 6,7 százalékkal, az infrastrukturális építményeké pedig 3,1 százalékkal nőtt.

A februári építőipari termelés a nyers adatok szerint 5,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi mögött. A lakások építése 30,6 százalékkal esett vissza, a nem lakás rendeltetésű épületeké 7,7 százalékkal, az infrastrukturális építményeké 2,2 százalékkal nőtt.

A naptárhatástól megtisztított adatok szerint februárban az építőipari termelés 5,9 százalékkal, a lakásépítés pedig 19,2 százalékkal csökkent éves összevetésben. A nem lakás rendeltetésű épületek és az infrastrukturális építmények terén 8,3, illetve 3,7 százalékos növekedést mutatnak az INS adatai.